Från snöbollsvattning till perenna hyacintglas …

Blommor i glas
Midvinter är inte den mest odlingsintensiva perioden i vårt glädjeväxthus. Det finns dock alltid något som är i säsong. Som att januari är tiden för helleborus och tulpaner på lök. Dessutom är det en hel del pyssel med härbärgeringen av övervintrare som myrten, kamelia, olivträd … Och inte minst – att hålla innetemperaturen, i vårt oisolerade hus, på rätt sida om nollstrecket.
blommor på bordet

Ett smörgåsbord av säsongens olika glädjeämnen samlade på växthusets nav – betongbordet. Tillsammans bildar de ett stilleben av växtglädje – statt i ständig förändring. Vecka för vecka. Dag för dag. Spelar ingen roll om det är januari eller juli. Bordet lever alltid.

Bara för att julens alla hyacintlökarna är överblommade och utflyttade från hyacintglasen, deras boplatser – är det inget som säger att själva glasen måste packas ner i julådorna. Låt istället hyacintglasen bli till perenner! Att ställa dem så här tätt och på rad blir ett vackert stilleben och en välbehövlig färgklick, i en i övrigt tämligen färglös tid.

tulpaner på lök

Tulpaner på lök är som gjorda för vinterklimat i växthus. Så hållbara att de nästan når upp till ett slags eternellstatus – om än mycket vackrare.

kamin

Ett helt omistligt hjälpmedel när det gäller stora krukväxter är en rullplatta. Vår kommer från hjulspecialisten Tellus.

Växter Svante

Helleborus, eller julrosor på svenska, trivs som fiskar i vatten. De är trots allt vinterblommande växter som, hur udda och underligt det än kan låta, blommar mitt i snödrivorna. De här knoppande rödrosa skönheterna är precis på väg att brista ut i blomning.

Snöbollsvattning

Det för övervintrande krukväxter bästa, och mest njutbara, sättet att vattna är att lägga ett par rejäla snöbollar direkt ovanpå jorden i krukan. Snöbollar som sakta får smälta och ge växternas rötter en form av njutning som har sin motsvarighet i vad ett vinterbad är för oss.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.