Gartneriet Oslo.

Gartneriet Oslo

Vi har levererat ett växthus på 260 kvadratmeter till Norsk Folkemusem. Det blev klar redan för 3 år sedan men först nu, när hela renoveringen av Bygdø Kongsgård strax utanför Oslo är klart, var det tid för att inviga anläggningen. Eva och Helena var på plats och här är en första sneakpeak på växthuset.

Tänk dig Rosendal (om du besökt trädgården på Djurgården i Stockholm) fast i Norge och med helt nybyggda växthus. Då har du bilden av Gartneriet framför dig. De 260 kvadratmeter stora växthusen ligger inbäddade i grönskan i det vackra området vid Bygdø Kongsgård strax utanför Oslo.

Tvillingväxthuset på Gartneriet i Oslo.

Växthuset som vi byggt på Bygdø Kongsgård är 260 kvadratmeter stort och har två sadeltak som ligger intill varandra vilket ger det ett speciellt intryck som för tankarna till Rosendals trädgård i Stockholm. Taket hålls upp med pelare i mitten.

Det är en plats som har unika geologiska och biologiska värden. Därför har ett par av de intilliggande områdena, Dronningberget och Hengsåsen, också blivit naturreservat. Det är härliga strövområden som flitigt används för rekreation året runt.
Pelargången och detalj av pelare.

Här ser man hur pelargången, som håller upp mittenpartiet av taket, är utformad.

År 1906 -2005 tillhörde hela Kongsgården det norska kungahuset. Idag har den kungliga dispositionsrätten begränsats till Oscarshills slott och den omkringliggande parken. Själva Gartneriet etablerades på 1850-talet i samband med att slottet byggdes. Man hade behov av plantor både till lustslottet och till för att utveckla området till en folkpark. I takt med den teknologiska utvecklingen blev Gartneriet moderniserat med nya växthus år 1902. Anläggen utvidgades också under 1950 och 60 talet för att upphöra helt i mitten på 1980-talet.

Växthuset är nu formellt invigt.

Två av de anställda i ett av växthusets rum.

Växthuset är inomhus indelat i tre olika rum. Två av de anställda bar kransar i håret invigningen till ära. De sitter i mitten av växthuset.

Men nu står det alltså nya växthus på plats och Gartneriet är skapat för att vara ett urbant lantbrukscenter med fokus på kretsloppstänkande och hållbar utveckling. Bygdø Kungsgård drivs helt och hållet ekologiskt och tanken är att det också ska öppna en restaurang på platsen inom kort. Men redan nu fanns det en fin liten butik där man kan köpa trädgårdslitteratur, vackra redskap och objekt till trädgården.
Invigning av Gartneriet.

Det var många som ville vara med när anläggningen invigdes efter fyra år av renovering och byggnation.

Restaureringen av gården påbörjades år 2015 och blev klart 2019. Det stora dubbelväxthuset blev färdiga redan år 2016. Men först nu är hela projektet är helt iordningställ har det blivit tillfälle att inviga anläggningen. Det skedde under högtidliga förhållande i slutet på maj månad med invigningstal av kommunalrådet. Vår kontaktperson på Gartneriet, projektledare Marianne Leisner var också på plats.

Om du har vägen förbi Oslo är den här platsen verkligen värld en omväg. Själv tänker jag återkomma till Gartneriet ganska snar, om inte i verkligheten, så blir det här i dagboken.

Skuggardiner och platsbyggd betongbänk.

Några andra inspirerande detaljer att ta med sig från det här växthuset är skuggardinerna som var uppsatta både i taket och längs med långsidorna. Jag tyckte också väldigt mycket den generösa platsanpassade betongbänken med helgjuten diskho och handpump.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *