Glöm inte bort trädgårdens fåglar just nu.

Blåmes som sitter och äter på en dubbel taljboll placerad i en spiral från Nelson garden
Helt plötsligt blev det kallt och snö igen. I väntan på bättre odlingsklimat kan man passa på att ta hand om trädgårdens fåglar som har det rätt tufft just nu. Om du ger dem mat blir du dessutom rikligt belönad.
Vilken vinter vi fick helt plötsligt. I väntan på värme och vår kan man passa på att ta hand om trädgårdens bevingade vänner. Småfåglar som övervintrar i Sverige har det tufft på vintern. Det är enkelt att bidra till att de får en bättre tillvaro. På köpet får du ett litet skådespel i din trädgård i form av glada småfåglar som mumsar på det du erbjuder dem.
Vårt växthus i Nacka i snöskrud.
Oftast är det i skymningen som de kommer för att äta. Om du vill ha lite koll på vilka fåglar som kommer till just din trädgård bör du parkera dig vid matplatsen en sen eftermiddag och anteckna de arter du ser.
Talgbollen kommer från Nelson Garden. Men man kan också göra egna av kokosfett, gryn och nötter.
På Naturskyddsföreningens hemsida finns det matnyttig småfågelsinformation, tips på vad de små liven äter och vilka arter som äter vad. Det finns till och med anvisningar för hur du snickrar ihop en enkel fröautomat.
Gör-det-själv är trevligt för den som har tid och lust. Men egentligen räcker det med enkla arrangemang som du snabbt hänger upp i närmsta träd. Vackert blir det också.

Här är några enkla tips på vad du kan mata fåglarna med.

  • Enkelt och vackert brukar gå hand i hand. Om du tänkte på att spara några av dina vackra vinteräpplen i trädet har du en väldigt fin dekoration och mat för fåglarna utan att vare sig lyfta ett finger eller öppna en plånbok. Du som missade i år kan spara den här idén till nästa år. Eller så fuskar du med ett köpeäpple.
  • En talgboll är mumma för fåglarna. Oftast kommer de i ett litet nät och antingen så sätter du upp dem som de är eller så placerar du dem i en spiral.
  • Gör talgbollar av havregryn jordnötter och kokosfett. Värm försiktigt kokosfettet och blanda i gryn och nötter. Låt blandningen stelna något. Blanda i lite margarin så att det enklare går att forma massan i en kokosnöt, i en kruka eller något annat lämpligt kärl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.