Halma till det i växthuset till jul

Koppargrep, spade, krukor med julrosor, jordbädd inbäddad i halm, växthus, orangeri , Seden Green House
Koppargrep, spade, krukor med julrosor, jordbädd inbäddad i halm, växthus, orangeri , Seden Green House

Det är ett material som besitter magiska krafter och som samtidigt är återvinningsbart. Halm kan användas i många olika sammanhang. Men vi använder det naturligtvis i växthuset.

Från djurströ till hatt, halm är ett material som genom tiderna har använts i många olika sammanhang, som stoppning av madrasser och som isolering i skor, bland annat. I trädgården används det som täckmaterial för att bevara fukten i jorden. Det finns till och med de som odlar direkt i halm.

Det är också ett användbart material i växthuset, särskilt så här års då det är ganska naket och kalt när växterna som man odlat hamnat på komposten efter höststädningen. Om man lägger halm på jordbäddarna runt de växter som finns kvar blir det genast mer ombonat i växthuset samtidigt som halmen adderar julkänsla.

Kryddväxter och ljung, upphöjda bäddar, växthus, växter inbäddade i halm, Sweden Green House

Halm är egentligen den torkade stammen och bladen av stråsäd. Alltså kan man kalla det för en biprodukt användbar till många olika ändamål inom jordbruk och tillverkning.

Det handlar om ett segt och ihåligt material som tål att blötläggas, böjas och vridas. Det gör att det till ett utmärkt material att slöjda med. I Sverige har vi en lång halmslöjdstradition. Materialet har använt till att göra bruksföremål såsom korgar, fat, bikupor och julprydnader bland annat.

Förr i tiden ansågs halmen ha magiska krafter, en livskraft som skulle tas tillvara för att ge ökad fruktbarhet till såväl människor som djur och jord. Det var därför man började tillverka föremål av halm som användes som dekoration till högtider, såsom bröllop och jul.

Halm är också förnyelsebart och biologiskt nedbrytbart vilket innebär att de uttjänade halmbockarna och juldekorationerna kan slängas på komposten. Samtidigt är det är ett lättantändligt material som bör hållas så långt borta från eld och tända stearinljus som möjligt.

Text och foto: Helena Kaasik

En reaktion på “Halma till det i växthuset till jul”

  1. Pingback: Nu blommar Julrosen. Sweden Green House använder den i växthuset

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.