Halm är dekorativt i växthuset.

Koppargrep, spade, krukor med julrosor, jordbädd inbäddad i halm, växthus, orangeri , Seden Green House

Koppargrep, spade, krukor med julrosor, jordbädd inbäddad i halm, växthus, orangeri , Seden Green HouseDet besitter magiska krafter och är samtidigt återvinningsbart, halm är ett material som kan användas i många olika sammanhang. Det absorberar fukt och isolerar men vi använder det som dekoration i växthuset.

Från djurströ till hatt, halm är ett material som genom tiderna har använts i många olika sammanhang, som stoppning av madrasser och som isolering i skor, bland mycket mer. I trädgården används det som täckmaterial för att bevara fukten i jorden. Det finns till och med de som odlar direkt i halm.

Det är också ett användbart material i växthuset, särskilt så här års då det ännu är ganska naket och kalt. Även om vi och många med oss börjat förodla plantor så dröjer det innan det blir lummig grönska inne i växthuset. Om man lägger halm på jordbäddarna runt de växter som finns blir det genast mer ombonat i växthuset samtidigt som halmen adderar en varm känsla.Kryddväxter och ljung, upphöjda bäddar, växthus, växter inbäddade i halm, Sweden Green HouseHalm är egentligen den torkade stammen och bladen av stråsäd. Alltså kan man kalla det för en biprodukt användbar till många olika ändamål inom jordbruk och tillverkning.

Det är ett ett segt och ihåligt material som tål att blötläggas, böjas och vridas. Det gör det också till ett utmärkt material att slöjda med. I Sverige har vi en lång halmslöjdstradition. Materialet har använt till att göra bruksföremål såsom korgar, fat, bikupor och julprydnader bland annat.

Förr i tiden ansågs halmen ha magiska krafter, en livskraft som skulle tas tillvara för att ge ökad fruktbarhet till såväl människor som djur och jord. Det var därför man började tillverka föremål av halm som användes som dekoration till högtider, såsom bröllop och jul.

Halm är också förnyelsebart och biologiskt nedbrytbart vilket innebär att de uttjänade halmdekorationer ska kunna slängas på komposten. Samtidigt är det är ett lättantändligt material som bör hållas så långt borta från eld och tända stearinljus som möjligt.

Text och foto: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *