Hitta den bästa placeringen för växthuset.

vit växthus / orangeri
Vissa har en naturlig plats i trädgården där växthuset kan glida in, medan andra behöver fundera mer över vilket som är det bästa läget. Här är några tips som kan förenkla jakten på växthusets placering.

Just nu får vi många frågor om växthuset placering. Det som framför allt avgör är vilket som är det främsta syftet med växthusbygget, vare sig det är ett växthus med härdat enkelglas eller en vinterträdgård med isolerglas som du vill bygga.

De flesta av våra kunder använder växthuset både för odling, rekreation och för socialt umgänge. Men låt oss säga att du älskar att laga mat och att bjuda familj och vänner på måltider i växthuset. Då kan det vara bra att placera det nära köket. Om du är en person som längtar efter en skyddad plats att dra dig tillbaka till när tonåringarna hemma blir för högljudda. Då är det kanske en plats på lite avstånd från bostadshuset som är det bästa läget.

Växthus under två träd.
Det här växthuset finns på Gotland. Ägarna valde att placera det nära bostadshuset.
Vi har många kunder som använder växthusen på olika sätt i sina olika verksamheter. Någon driver butik, andra har det som trevligt inslag för gäster på ett Bed & Breakfast medan en kund odlar citroner för limoncellotillverkning. Det går att använda det som ateljé, som yogastudio, som uterum eller som keramikverkstad och samtidigt kombinera det med odling.
Bäxthusbygge intill bostadshus i korsvirke.
Växthuset på Kullabergs vingård ska användas för citronträd och av citronerna ska det tillverkas limoncello. Bilden är tagen då de fortfarande var under konstruktion.
Förr i tiden när alla herrgårdar av rang importerade exotiska träd som planterades i kruka, så byggdes orangerier för att ha någonstans att förvara de köldkänsliga träden under vintern. Ofta placerades orangeriet nära huvudbyggnaden. På sommaren när växterna flyttades utomhus användes den tomma lokalen för middagar och dans.

Växthus och orangeri förr.

Växthus mot slottsgård.
På herrgårdar förr i tiden fanns det både ett växthus och ett orangeri. Växthuset låg en bit ifrån huvudbyggnaden medan orangeriet byggdes nära.

Växthuset däremot användes enbart för odling och låg en bit från huvudbyggnaden.

Idag när växthus och orangeri är ett begrepp som flyter ihop, så är det andra saker som avgör var växthuset eller orangeriet ska placeras. Det ska kanske bli ett skydd mot grannen eller en inramning, så att det tillsammans med bostadshuset bildar en innergård. Du kanske vill ha det som ett smycke mitt i trädgården och bygga resten av ditt gröna rum runt det. Att kombinera växthuset med en köksträdgård precis i anslutning är ingen dum idé. Om du har en sådan yta i trädgården så är det ett bra sätt att utnyttja mikroklimatet som bildas runt det inglasade odlingshuset.

Brunt växthus omgiven av vårblommande buskar och träd.
Växthuset som ett smycke i mitten av trädgården. Framför är en ganska starkt trädgård anlagd.

När det gäller väderstreck så finns det lite olika teorier. Vi brukar rekommendera att man placerar taknocken av ett fristående växthus med sadeltak från norr till söder. Ett växthus som byggs mot bostadshuset får värmehjälp av husväggen, som när den värms upp av solen fungerar som ett element. Därför kan det vara bra att skapa vandrande skugga eller montera upp skyddande gardin mot den starkaste solen under dagen. Har du många träd på den utvalda platsen i trädgården, så bidrar de med välgörande vandrande skugga i växthuset.

Evas växthus ligger några meter ifrån en stor gammal ek som står i trädgården. När ekollonen faller mot växthusets tak på hösten uppstår ett härligt dunsande ljud. Vi tycker om ljudet men föredrar du att växthuset är knäpptyst året runt så är det bättre att det placeras på avstånd från träd som släpper fallfrukt av olika slag, valnötsträd, ek, körsbär och äppelträd är några exempel.

Öppen dörr in till västhus.
Evas växthus ligger på några stegs avstånd från ytterdörren. En stor ek bidrar med vandrande skugga.

Andra aspekter att ta hänsyn till är hur trädgårdsgångarna är dragna och hur ytterdörrarna på bostadshuset är placerade. Att skapa en naturlig förbindelse mellan alla byggnader som ditt hem består av, gör att det kännas enkelt och naturligt att ta sig till växthuset vare sig det ligger nära eller på några stegs avstånd.

Tillgången på vatten och el förstärker trivseln och funktionen i växthuset. Det är trevligt att kunna plugga in brödrost eller ha möjlighet att ladda mobilen. Om du ska odla förenklas arbetet om vattentillgången finns på så nära håll som möjligt.

Öppen dörr in till västhus.
Växthuset på Capellagården är placerat på  en öppen plats i trädgården, väl synligt och tilldragande. Den här delen av trädgården har blivit mycket mer levande tack vare växthusets smarta placering.

Vi vill också tipsa om att placera växthuset i en del av en trädgård som är outnyttjad. Det var så vi tänkte med växthuset som vi byggde på Capellagården förra året. Det placerades på en öppen plats ovanför en väg, som var ganska tom och därför lite ödslig. Det var nästan inga människor som ville gå till den delen i Capellagårdens trädgård.

Men nu är det en välbesökt plats, full av liv och rörelse. Trädgårdseleverna har anlagt sina utbildningsrabatter framför och det är många parkens besökare som bara slår sig ner i närheten för att njuta av blomsterprakt och den vackra byggnaden som ett växthus faktiskt är.

Det är visserligen en offentlig park och ett större växthus det handlar om här. Men vi tänker att det går att anamma samma tänk i en privat trädgård. Ett exempel är faktiskt Monica och Mats Kylén som skräddarsydde ett växthus tillsammans med oss, så att det passade perfekt in i ett hörn som inte användes.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

En reaktion på “Hitta den bästa placeringen för växthuset.”

  1. Hej
    Hus är era orangerier brandklassade (El30?, El60??)
    Hur nära får de placeras i förhållande till bostadshuset?
    Vänliga hälsningar
    Mats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.