Högsommartrix i växthuset.

Rodnande tomater på planta.
Högsommarens växthusprimadonnor – tomaterna - prunkar nu som bäst. Den här sommaren har givit goda möjligheter för alla värmeälskare att utvecklas bra, men den har också ställt krav på trädgårdsmästaren att vara där med vatten och ventilation så att värmen inte blir växterna övermäktig.
Säkert har du sett hur bladen ibland rullat ihop sig för att inte avdunsta för mycket vatten, växtens eget sätt att försöka reglera sin energiåtgång. Inget sjukdomssymtom, bara ett tecken på att den har det varmt eller torrt. Ett annat värmesyndrom kan vara att pollinatörerna tycker det är för varmt i växthuset och därför uteblir, så skaka plantorna lite extra under den här varma tiden så att plantorna pollineras bättre. För att få tomaterna att orka hålla ut och ge skörd ett par månader till är det läge att pyssla om dem lite extra.
Se till att fokusera plantans energi till fruktsättning. Gallra bland bladmassan, ta bort främst alla vissna eller skadade blad nertill längs tomatrankan, men begränsa även de friska, gröna bladen till ungefär hälften av det plantan skjuter. Ta bort tjuvar, alltså skotten i bladvecken, och se till att det finns kraft och grönska högt upp i plantan där nya blommor kommer.

Om rankan blir för hög och vek så kan man testa en annan uppbindning genom att skapa horisontella linor som rankorna kan vikas ner och växa längs med. Som vin. Det kan göra det både enklare för plantan att få tillräckligt med stöd och enklare för dig att skörda.

Gödsla ordentligt hela säsongen ut. Så här års brukar jag behöva stötta med ett kraftigt och lite mer långtidsverkande gödsel igen, precis som på våren. Till exempel några nävar kogödsel runt varje planta. Vattna ordentligt uppifrån efter det, så att näringen rinner ner i jorden. Efter ett par veckor fortsätter man med den vanliga veckogivan av stödnäring – bokashi, BioBact, nässelvatten eller vad man nu brukar stötta upp med. Det här är hungriga racakare, ge dem vad de behöver hela vägen in i oktober, så blir du rikligt belönad.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *