odla i växthus OCH ORANGERIER
Skapa en grön oas i växthuset
Förläng säsongen - i växthuset kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten.
I växthuset kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten. Det går till och med att utforma det så att man kan använda det året runt. I växthuset kan man kan odla växter som vårt klimat normalt inte tillåter. Man kan så och rädisor långt tidigare än utomhus och få primörer tidigare än någon annan. Kanske vill man odla lite jordgubbar för tidig skörd.

Ska jag odla i planteringsbädd eller kruka?
Fördelen med planteringsbäddarna är att de håller fuktigheten bättre och att det är lätt att lägga droppbevattningen i bäddarna. Var i växthuset bäddarna ska placeras är beroende på hur mycket du ska odla, hur stort växthuset är och var växthusdörrarna är placerade och hur du i övrigt tänkt att inreda växthuset. Vill man bara odla tomat eller gurka i bäddarna kan en bredd på 30 cm räcka men vill du ha t.ex. basilika, persilja eller gräslök under tomaterna och gurkan bör bredden vara cirka 50 - 60 cm. Vi hjälper dig gärna att utforma den bästa lösningen. Det sägs att man ska byta jorden i bäddarna varje år. Normalt sjunker jorden cirka 10 cm under odlingssäsongen jag brukar sedan gräva bort 10 – 20 cm och lägga den jorden på planteringarna utanför växthuset. Sen fyller jag på med ny jord som blandas med kogödsel. Under Bygga växthus kan du läsa mer om hur man bygger odlingsbäddarna.
Fördelen med att odla i krukor är att det är lättare att förändra inredningen. Det är också lätt att flytta ut krukorna under sommarhalvåret. Välj stora krukor de bör rymma minst 10 liter. En nackdel är att växter odlade i krukor kräver oftare vattning än de i bäddarna och att man ser droppbevattningsslangen mellan krukorna. En kombination av bäddar och krukor är vackert och skapar en fin dynamik.



Vad ska jag odla?
Tomat, gurka, melon och Physsalis odlar jag självklart i växthuset. Växthuset höjd gör att dessa växter får gott att utrymme att växa på höjden. Jag binder upp dem på trådar som jag fäster med en krok i takreglarna. Jag byter odlingsbädd för gurkor och varje år, detta för att undvika sjukdomar.
Vill du ha underplantering till ”klättrarna” passar det bra med gräslök, persilja och olika kryddväxter.



Klätterväxter är perfekt om man vill förstärka rumskänslan och kanske dölja en väg, en granne eller skräphögen.Lägg märke till hur fint blåregnet skapar en vacker entré till växthuset. Vindruvorna slingar sig vackert på bambupinnarna.
Rosenböna, klockranka och slingerkrasse är andra exempel på vackra klättrare.



De tidiga vårens grönsaker - Utnyttja växthusets värme och ljus för vårens primörer. Sallat, spenat och rädisa kräver bara 5 -7 grader för att gro. Nätterna ska helst vara frostfria när man börjar att odla. Tänk på att även om solen värmer upp växthuset under dagarna krävs det lite extra tillskottsvärme för att klara eventuella frostnätter. En enkel frostvakt räcker långt.



De sena - höstens grönsaker, de asiatiska bladgrönsaker tillhör kålsläktet som i flera tusen år odlats i Asien. Att odla dem under hösten i växthus passar utmärkt, det är bara det magra vinterljuset som kan hindra dem från att växa året runt. Bäst blir de under sensommarn fram till sena hösten, då de ger massor av vitaminrika, friska gröna blad och krispiga stjälkar. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor.
Vinterförvara växterna, några frostnätter är ingen fara, de behöver lite kyla för att kunna sätta ny frukt. Det som krävs för att växterna ska må bra är ett klimat som liknar det kring Medelhavet vintertid. En dagstemperatur på mellan fem och tolv grader, och gärna lite mer dagsljus än vi har mitt i vintern i Norden.
Ställ gärna krukorna på frigolit -de vill ha varmt om fötterna. Inne i växthuset kan man bygga ett tält runt växterna av bubbelplast och installera en frostvarnare som ger värme när temperaturen blir för låg. MEN kom ihåg att det finns massor vackra växter som tål våra kyliga vintrar- vin, aprikos, persika etc.



Hur ska jag odla?










Sköt om ditt citronträd
Citrongräs till asiatisk mat
Dill under tomaterna
Fikon till osten
Odla fransk dragon

























SENASTE DAGBOKSINLÄGGEN OM ATT ODLA I VÄXTHUS

Odla fikon i kruka.
4 april, 2021Fikon är en växt som lätt blir en favorit i växthuset. Här får du tips på hur du tar hand om det vackra trädet.
Små citroner gula.
31 januari, 2021Njut av citronträdet som när de blommar sprider en ljuvlig doft i växthuset. Här tipsar vi om hur du ska sköta den gula skönheten.