odla i växthus OCH ORANGERIER

Skapa en grön oas i växthuset

Förläng säsongen - i växthuset kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten.


I växthuset kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten. Det går till och med att utforma det så att man kan använda det året runt. I växthuset kan man kan odla växter som vårt klimat normalt inte tillåter. Man kan så och rädisor långt tidigare än utomhus och få primörer tidigare än någon annan. Kanske vill man odla lite jordgubbar för tidig skörd.

En grön oas i ett växthus

Ska jag odla i planteringsbädd eller kruka?

Fördelen med planteringsbäddarna är att de håller fuktigheten bättre och att det är lätt att lägga droppbevattningen i bäddarna. Var i växthuset bäddarna ska placeras är beroende på hur mycket du ska odla, hur stort växthuset är och var växthusdörrarna är placerade och hur du i övrigt tänkt att inreda växthuset. Vill man bara odla tomat eller gurka i bäddarna kan en bredd på 30 cm räcka men vill du ha t.ex. basilika, persilja eller gräslök under tomaterna och gurkan bör bredden vara cirka 50 - 60 cm. Vi hjälper dig gärna att utforma den bästa lösningen.  Det sägs att man ska byta jorden i bäddarna varje år. Normalt sjunker jorden cirka 10 cm under odlingssäsongen jag brukar sedan gräva bort 10 – 20 cm och lägga den jorden på planteringarna utanför växthuset. Sen fyller jag på med ny jord som blandas med kogödsel.  Under Bygga växthus kan du läsa mer om hur man bygger odlingsbäddarna.

Fördelen med att odla i krukor är att det är lättare att förändra inredningen. Det är också lätt att flytta ut krukorna under sommarhalvåret. Välj stora krukor de bör rymma minst 10 liter. En nackdel är att växter odlade i krukor kräver oftare vattning än de i bäddarna och att man ser droppbevattningsslangen mellan krukorna. En kombination av bäddar och krukor är vackert och skapar en fin dynamik.

Olivträd i ett växthus
Odling i olika krukor i ett växthus
Odling i upphöjda bäddar

Vad ska jag odla?

Tomat, gurka, melon och Physsalis odlar jag självklart i växthuset. Växthuset höjd gör att dessa växter får gott att utrymme att växa på höjden. Jag binder upp dem på trådar som jag fäster med en krok i takreglarna. Jag byter odlingsbädd för gurkor och varje år, detta för att undvika sjukdomar.

Vill du ha underplantering till ”klättrarna” passar det bra med gräslök, persilja och olika kryddväxter.

Tomater i ett växthus
Gurka i ett växthus
Melon i en kruka i ett växthus

Klätterväxter är perfekt om man vill förstärka rumskänslan och kanske dölja en väg, en granne eller skräphögen.Lägg märke till hur fint blåregnet skapar en vacker entré till växthuset. Vindruvorna slingar sig vackert på bambupinnarna.

Rosenböna, klockranka och slingerkrasse är andra exempel på vackra klättrare.

Vindruvor i ett växthus
Blåregn i ett orangeri
Korgstolar under blåregnet

De tidiga vårens grönsaker - Utnyttja växthusets värme och ljus för vårens primörer. Sallat, spenat och rädisa kräver bara 5 -7 grader för att gro. Nätterna ska helst vara frostfria när man börjar att odla. Tänk på att även om solen värmer upp växthuset under dagarna krävs det lite extra tillskottsvärme för att klara eventuella frostnätter. En enkel frostvakt räcker långt.

Sådd i växthuset
omskolning av växter
Förkultiverad spenat

De sena - höstens grönsaker, de asiatiska bladgrönsaker tillhör kålsläktet som i flera tusen år odlats i Asien. Att odla dem under hösten i växthus passar utmärkt, det är bara det magra vinterljuset som kan hindra dem från att växa året runt. Bäst blir de under sensommarn fram till sena hösten, då de ger massor av vitaminrika, friska gröna blad och krispiga stjälkar. De tål flera graders frost och kan ätas färska långt in på senhösten. Används råa, kokta, inlagda, stekta, i sallader, soppor, gratänger och grytor.

Vinterförvara växterna, några frostnätter är ingen fara, de behöver lite kyla för att kunna sätta ny frukt. Det som krävs för att växterna ska må bra är ett klimat som liknar det kring Medelhavet vintertid. En dagstemperatur på mellan fem och tolv grader, och gärna lite mer dagsljus än vi har mitt i vintern i Norden.

Ställ gärna krukorna på frigolit -de vill ha varmt om fötterna. Inne i växthuset kan man bygga ett tält runt växterna av bubbelplast och installera en frostvarnare som ger värme när temperaturen blir för låg. MEN kom ihåg att det finns massor vackra växter som tål våra kyliga vintrar- vin, aprikos, persika etc.

vinter i vaxthuset
ett vinteräpple
Hö och Rosmarin

Hur ska jag odla?

Undrar du hur du ska göra? I våra odlingskort finner du information om hur du sköter olika växter. I odlingskorten finns information om storlek, radavstånd, jord och gödsel och om hur du skördar och bäst använder växten. Odlingskorten är framtagna av  Karin Eliasson från företaget Tankar och Trädgård.
Odla Anis
Odla aprikoser
Odla basilika
Odla buskbönor
Odla chili o paprika
Sköta citronträd
odla citrongräs
Odla dill
sköta fikonträd
Odla fransk dragon

Sköt om ditt citronträd

Citrongräs till asiatisk mat

Dill under tomaterna

Fikon till osten

Odla Granatäpple
Odla Gräslök
Odla gurka mot spalje
Japansk mispel med gröna blad
Kalebass i grön färg
Kiwi i klase
Gul Kryddtagets
Körvelblad
Kumquat i Spanien
Lagerblommor
Mandelblom
Mangold i olika färger
Melon på halmbädd
Oliver på träd
Persika i växthus

Mangold i vackra färger

Egenodlad melon

Persilja i växthus
Orange Physsalis
Runda rädisor
Rosmarin i kruka
Ruccola i mängd
Salladshuvud
Blomma - salladslök
Blommande sockerärt
vindruvsklase
Image