Inomhus hänger ihop med utomhus i den transparenta växthusvärlden.

Ett axplock av prylar som är både praktiska och vackra i växthuset.
Journalisten och fotografen Helena Kaasik har nu jobbat med växthusföretaget Sweden Green House i snart två år. Det är dags att summera tiden som varit och fråga henne om växthusinredning och vilken roll hon ska ha på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar.
Tiden går fort. Det är snart två år sedan journalisten och fotografen Helena Kaasik tog över ansvaret för informationen på Sweden Green House. Inför Nordiska Trädgårdar, där Helena kommer att närvara, passade vi på att ställa några frågor till henne.
Helena utanför växthuset i Nacka i lätt snöfall den 18:e februari i år, då vi öppnade växthuset för nya och gamla kunder. Inomhus syns Eva och Magnus från Sweden Green House, upptagna med att svara på frågor. Visst hör ute och inne ihop?

Hur kommer det sig att du tackade ja till att ta hand om blogg och sociala medier på Sweden Green House?

-Vi har diskuterat samarbeten i olika former under en lång tid men det har aldrig riktigt stämt. När Eva Halfwordson stötte på bloggen Green Heart som jag drev tillsammans med Maria Sånge under en tid, så kontaktade hon mig. Det är så mycket som man ska hinna med som företagare idag. Genom att kopplat bort sig från informationsbiten kan Eva och Magnus (som äger företaget) frigöra tid till andra saker som de tycker att de gör bättre, nämligen rita bygga och producera växthus i trä samt att utveckla företaget.

Hur är det att jobba med ett företag som säljer växthus i trä?

-Det är väldigt kul. Jag dras ju in i många projekt, dels för jag går igång på allt som berör hur varumärket ska byggas och utvecklas på olika sätt, dels för att det är en så fantastisk produkt som jag verkligen kan stå för till 100%. Jag har ju andra uppdragsgivare också. Sweden Green House fyller en lucka som jag länge saknat, att vara verksam i ett sammanhang där jag har nytta av alla de kunskaper som jag samlat på mig inom design, inredning, arkitektur, odling, retail, text och bild.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av trädgård?

-Trädgårdsintresset kommer från min mamma som var helt galen i att odla. Av henne fick jag framför allt lusten och den naturliga kontakten med mylla och plantor. Jag är självlärd. Min kunskap har jag fått genom att gå kortare kurser och från de perioder då jag arbetat både med försäljning av växter och att skapa trädgårdar, terrasser och balkonger. Jag har med åren upptäckt att jag är ganska bra på odling. Jag tror verkligen på det där med gröna finger, antingen har man känslan för det eller så har man den inte.

Vad gillar du att odla?

-Just nu har jag ingen egen trädgård, faktiskt inte ens en balkong. Men jag är väldigt svag för alla orangeriväxter, jag har alltid älskat olivträd, citronträd, myrten och fikonträd. Under en period hade jag balkong med träd som bodde utomhus halva året och som fick flytta inomhus till mitt södervända vardagsrumsfönster under vintern. Men nu har jag fått nya favoriter som jag lärt känna genom träväxthusen. Jag drömmer om att omge mig med ett blåregn, ett ståtligt mullbärsträd och ett fikonträd stort som ett hus någon gång inom en snar framtid.
Några favoriter, myrten, blåregn och mullbärsträd.

Vilken kommer din roll att vara på Nordiska trädgårdar?

-Jag kommer att representera Sweden Green House och tala varmt för produkten till alla som vill veta något om växthus i trä. Men framför allt ansvarar jag för den inredningstjänst som vi lanserade förra året. Min uppgift kommer att bli att ge tips och råd om vad man ska tänka på när man inreder sitt växthus.

Och vad ska man tänka på när man inreder ett växthus enligt dig?

-Att skapa en plats som stämmer med det liv man lever med sin familj är det allra viktigaste tycker jag. Vi går igenom olika faser i livet. Alla har inte samma möjligheter och tid. Jag tycker dock att man ska ha någon form av upphöjd jordbädd så att man kan odla och bli lycklig över tomater som smakar tomat. Jag tror också at man ska skapa utrymme för att bara vara inne i växthuset. Hur man gör det beror också på vilken personlighet och stil man har. Slutligen ska man inte glömma bort omgivningen runt växthuset. I växthusvärlden hänger ute och inne i allra högsta grad ihop.
Ett kollage av produkter användbar i växthuset från vänster till höger: Att skapa utrymme för vila och socialt liv är en god idé Kristina Starks vas Cylinder i munblåst glas, upphöjda jordbäddar i trädgårdsdesignern Marika Delins växthus, korgar är användbart både utomhus och inomhus, växthusets utsida är lika viktig som insidan, Helena klädd i själ från Sweden Green House butik, en pläd är alltid bra att ha tillgänglig, den här är tillverkad av gotländsk fårull, ljusstakar i olika former kan man faktiskt strössla med i växthuset, våra kopparverktyg är både vackra och praktiska.

Vad händer efter mässan?

-Vi kommer att fortsätta med våra olika projekt, trädgårdskursen tillsammans med Lantliv och Zetas, vårt öppna växthus-event. Jag kommer att vilja skapa inspirerande texter och vackra bilder till Dagboken medan Sweden Green House ska bygga alla växthus som våra kunder har beställt. Vi vill också utveckla butiksverksamheten. Men vi ska också gräva i jorden och umgås med alla växter i växthuset. För nu kommer våren, de känner jag på mig.
Foto: Helena Kaasik, Kristina Stark och Malin Appelgren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.