Inred ditt växthus.

Växthusinredning hos trädgårdsdesigner Marika Delin.

Upphöjd bädd i växthuset hemma hos trädgårdsdesignern Marika Delin

När ditt växthus väl är uppbyggt är det dags för nästa steg – att inreda det. Det kan bli så mycket mer än en plats för odling om man fyller det med rätt saker. Här listar vi våra bästa tips på hur du ska tänka när du inreder ditt växthus.

– Inred för både odling och socialt liv. Lämna om möjligt en ganska stor yta fri att möblera på. En sådan yta går att förändra vilket ger dig friheten att ganska enkelt skifta verksamhet i växthuset.

– Välj ett golv som stämmer med din stil, bostadshusets arkitektur och platsens karaktär. Ett tegelgolv ger ett mer engelskt och rustikt utseende medan ett betonggolv blir mer minimalistiskt och modernt. Du kan också välja att ha grus på golvet. Här kan du läsa mer om olika växthusgolv.

– Installera belysning i växthuset. Man brukar räkan med att man behöver 100 till 150 watt per kvadratmeter. Men verksamheten i växthuset avgör vilken belysning du ska ha. Har du exempelvis tänkt att arbeta och läsa där inne behöver du belysning för den typen av aktivitet. Förstärk myskänslan med stearinljus och oljelampor.

– Ett bord är bra att inreda växthuset med. Det kan du använda både till middagar och för arbete. Om du ska använda det som planteringsbord är det praktiskt att ha tillgång till verktyg och material i närheten men bekvämast är att inreda med både ett matbord och ett planteringsbord.

– Vissa väljer att kalka glasen för att få en bra temperatur i växthuset. Men du kan också inreda med gardiner. Dessa skyddar inte bara mot stark sol utan bevarar också värmen vilket leder till att du kan använda växthuset längre på säsongen.

– Dörröppningens storlek beror på hur du vill använda ditt växthus. Ska du odla mycket kan det vara bra att kunna köra in en skottkärra i odlingshuset vilket innebär att du måste anpassa dörrens storlek efter det.

– Att ha rinnande vatten i växthuset förenklar mycket av odlingsarbetet. Det kan också vara trevligt att installera en ho med kran där man kan skölja grönsaker och diska ur krukor till exempel.

Bild ovan: Trädgårdsdesignern Marika Delin har designat det stora bordet som står i det svarta växthuset som vi byggt i hennes trädgård. Det är tänkt att användas till både middagar och för att hålla kurser vid.

Bild nedan: Monica Kylén, som tillsammans med sin man driver L:a Bruket valde att inte ha jordbäddar i sitt växthus. Istället gjorde hon grundmuren lite tjockare så att hon kan placera krukor med växter ovanpå den.

 

Växthusinteriör med bord, trädgårdsstolar, krukodlingar och en knopphängare för värktyg och förkläden.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.