Inte bara insidan som räknas

Växthuset utsida, stenläggning, öppen plats, uteplats, växthusliv, orangeri, växthus
Växthuset utsida, stenläggning, öppen plats, uteplats, växthusliv, orangeri, växthus
Omgivningen runt växthuset lika viktig som insidan. Därför tipsar vi om vad du kan göra med området utanför växthuset.

Eftersom växthuset är transparent är utsidan nästan lika vitig som insidan och det gäller att få de båda att passa ihop. Det kan man göra på många sätt.

En del väljer att förlänga sina odlingar genom att anlägga upphöjda odlingsbäddar i anslutning till växthuset. Andra väljer att ha en öppen plats med stora gräsytor som närmaste granne till sitt odlingshus. Men man kan också skapa ytor för umgänge och socialt liv i anslutning till växthuset.

Det var så vi tänkte när vi ändrade området runt visningshuset i Nacka. Storgatsten fick rama in växthuset och eftersom marken sluttar något anlade vi ett brett trappsteg ner till en större tom yta där det idag står en utemöbel i trä. Den lilla avsatsen är perfekt för placering av krukodlingar. De ramar in växthuset samtidigt som de adderar en skön känsla vilket resulterar i platsen runt växthuset blir ett trevlig område till sommarens middagar och trädgårdshäng.

Under vintern när utemöblerna flyttar in ställer vi fram eldkorgar och marschaller på den öppna platsen som vi tänder i skymningen. Eftersom den kalla årstiden är den tid då växthuset används till socialt umgänge i högre grad än sommartid blir elden utanför ytterligare ett stämningsskapande element som förgyller växthuslivet.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.