Investera nu för en blommande höst.

Dahliaknölar på drivning.
Växthus kanske främst förknippas med grönsaksodling, för min del är det garanterat så. Skörden står i centrum.
Men på senare år har jag blivit mer och mer intresserad av blommor, kanske en åldersgrej, eller så har jag bara blivit smartare helt enkelt. För blommor i växthuset för mycket gott med sig; de lockar in våra vänner pollinerarna som sedan bidrar till god och välutvecklad fruktsättning på andra plantor och de ger en fägring som gör växthuset till en ännu härligare plats att vara i. Och en av mina blomsterfavoriter är dahlian. De passar lika bra i kruka som i bädd, den blommar ända in på senhösten, den älskas av bin och den är lika romantisk som punkig. Och vill man ha den – då ska man förgro nu!
Dahliaknölar ser ut som ett knippe små knubbiga fingrar. De ser helt livlösa och torra ut, men som med mycket annat i naturen så här års så sjuder det av liv där inne som bara väntar på ljus, fukt och värme för att vakna till.
Jag brukar förgro de genom att helt enkelt plantera ner de i krukor, med en luftig men fuktighetshållande jord - torv och sand, eller kompostjord går bra. Viktigt att man använder krukor där hela knippet knölar får plats. Lägg jord i botten på krukan, ställ det lilla knippet med stjälkresten uppåt och knölarna nedåt, så att de står luftigt och fint. Täck med jord och tryck försiktigt med fingrarna så att jorden verkligen är i kontakt med knölarna runt om. När de väl är planterade i krukan vattnar man igenom helt lätt. Knölarna har inga utvecklade sugrötter ännu så fukten ska bara precis väcka knölen, sen kan man låta krukan stå tills att man ser att skott börjat komma, då kan man börja vattna plantan försiktigt.
Ställ krukorna direkt i växthuset, ljuset är toppen, men jämna ut temperaturen för dem genom att täcka med fiberduk eller bubbelplast på natten. De tycker om att gro i 10-15 grader men temperaturen kan sjunka rätt rejält utan att det gör något, men det ska inte gå under nollan. När plantorna sträckt på sig några decimeter kan man med fördel toppa dem så får man en buskigare planta. När man har små fina, knubbiga plantor med utvecklat rotsystem kan man plantera dem i större krukor, eller rakt ner i bäddarna om man vill det. De blir verkligen vackra plantor, så ge dem en framträdande plats. Sen är det bara att njuta, plocka buketter och glädjas – ända in i november.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *