Jul – även för våra bevingade vänner

Kollage med tre bilder på sakerna kan göra för att ge fåglarna mat till jul. Från vänster till höger är det taljboll, äpple och julkärve.
Småfåglar som övervintrar i Sverige har det tufft på vintern. Det är enkelt att bidra till att de får en bättre tillvaro. På köpet får du ett litet skådespel i din trädgård och julfint utanför fönstret som en extra bonus.
Godsaker för fåglar
Gör julfint i trädgården och se samtidigt till att småfåglarna får fest. Här kommer några enkla tips på vad du kan göra utan att spä på julstressen.

Oftast är det i skymningen som de kommer för att äta av godsakerna som erbjuds. Om du vill ha lite koll på vilka fåglar som kommer till just din trädgård bör du parkera dig vid matplatsen en sen eftermiddag och anteckna de arter du ser.

Naturskyddsföreningens hemsida finns det matnyttig småfågelsinformation, tips på vad de små liven äter och vilka arter som äter vad. Det finns till och med anvisningar för hur du snickrar ihop en enkel fröautomat på egen hand.

Men vi ska inte spä på julstressen med ett gör det-sjäv-tips. Nu kan det räcka med enkla saker som du snabbt hänger upp i närmsta träd. Vackert blir det också. Här kommer en lista på fågelmat som du snabbt arrangerar i trädgården.

Våra bästa fålgelmatstips

Äpple med frostigt skal.
Enkelt och vackert brukar gå hand i hand. Om du tänkte på att spara några av dina vackra vinteräpplen i trädet har du en väldigt fin juldekoration och samtidigt mat för fåglarna utan att vare sig lyfta ett finger eller öppna en plånbok. Du som missade tåget i år kan spara den här iden till nästa år. Eller så fuskar du med ett köpeäpple.
Äpple med frostigt skal.
Julkärven är en klassiker som vi aldrig tröttnar på. Förr trodde man att om fåglarna fick en del av skörden så skulle de göra mindre skada på säden följande år. En kärve av havre var vanligast och den skulle traditionsenligt sättas ut på julafton. Kanske får du se domherren med en kärve i trädgården. Placera den högt upp om du har rådjur i där du bor.
Äpple med frostigt skal.
En taljboll är mumma för fåglarna. Oftast kommer de i ett litet nät och antingen så sätter du upp dem som de är eller så placerar du dem i en spiral. Den här hittade vi hos Nelson Garden. Men man kan också göra egna talgbollar av havregryn jordnötter och kokosfett. Recept hittar du bland annat här.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.