Kål i växthus och orangeri

Ett par exempel på hur man kan odla kål i växthus och orangeri.

Kål är både dekorativt och nyttigt. Här är några tips hur du kan använda kålen i ditt orangeri eller växthus tillsammans med ett recept på en enkel kålrätt. 

kålplantona som vi använder i växthus och orangeri är både fina och att dekorera med och att tillaga.

Kål är en växt som man brukar se mycket av så här års och visst är det dekorativt att arrangera krukorna med kål av olika slag. Vi har blivit förtjusta i den högresta purpurkålen som blev så populär förra året. Troligen är den här för att stanna eftersom det är en växt som förgyller höstplanteringen ordentligt. Purpurkålen som vi har använt, finns bland annat på Slottsträdgården Ulriksdal men även på Zetas brukar de ha olika sorters kålplantor.

Här i Sweden Green House växthus sätter vi dem gärna ensamma i krukan men det fungerar fint att plantera dem i de upphöjda bäddarna också.

Svartkålsplantan som vi frösådde i våras trivs väldigt bra. Den står luftigt lite för sig själv i en av de upphöjda jordbäddarna. Kål drabbas lätt av angrepp men det finns knep för att komma runt problemet. Att odla fram livskraftiga  och starka plantor är en av dem. Sara Bäckmo från Skillnadens trädgård har skrivit mycket om kål.

Alla kålplantor som vi har i vårt växthus går att äta. Kål är dessutom väldigt rik på antioxidanter och c-vitaminer som stärker immunförsvaret. Läs mer om kålens hälsoeffekter här och här.

Kål är också en tacksam grönsak att tillaga. Vi brukar steka upp den med vitlök, olja och ibland lite grädde.

Så här gör du:

Skölj och ansa cirka 400 gram kål, stek tillsammans med någon matsked olivolja och ett par klyftor finhackad vitlök. Häll på cirka 1 deciliter buljong. Vi använder en ekologisk som finns på burk i de flesta livsmedelsbutiker. Kika i ekohyllan. Häll på ett par deciliter vispgrädde om du önskar en mjukare och fylligare smak. Grädden gör också att kålen blir lite snällare för magen men man kan utesluta den om man vill ha en magrare rätt. Låt kålblandningen koka i några minuter och blanda därefter i finriven parmesanost. Servera med rostade solros – eller pumpafrön. Ät tillsammans med potatis, pasta eller ris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.