Om söndagens Öppet växthus i Nacka.

Kvinna tänder ljuskrona i växthus.

Februari månad och vi har just haft årets och decenniets första växthusmingel. Här är en dokumentation från växthuset i söndags för er som inte kunde komma.

Öppet växthus i Nacka lockade många nyfikna växthusspekulanter. Det var fullt hus från 12 till 16 då de sista något motvilligt lämnade växthuset i söndags. Jag förstår dem. Det har varit bättre väder än det som vi bjöds på under vårt växthusmingel.

Samtidigt är det bra tillfälle att uppleva våra träväxthus i regnrusk och snålblåst. Det är så det är i vårt avlånga land. Vi lever inte på en plats med ständigt solsken, tack och lov skulle många med mig säga.

De som kommer till oss så här års ställer många frågor om uppvärmning, braskamin, golvvärme och hur lång tid det tar innan växthuset kommer upp i en härlig temperatur. Vi får också frågor om hur växterna mår när braskaminen är igång. Kul och spännande tycker Eva, Magnus och jag. Vi kan inte nog uttrycka vår tacksamhet över ert nyfikna intresse för våra växthus.

För er som fastnat i bilkö, skjutsade barn mellan olika aktiviteter, var på släktlunch eller helt enkelt bara valde stannade hemma i soffan kommer här ett bildsvep från söndagens  ”Öppet växthus”. I mars öppnar vi växthuset nästa gång.

Förberedelser

Kvinna på stol tänder ljus i krona i växthus.

Det är en del förberedelser innan vi öppnar dörren till växthuset. Det är framför allt Eva som fixar så att det är fint i jordbäddar och krukor. Här tänder hon ljusen i kronan precis innan tolvslaget.

Man utanför växthus i trä och glas.
Ungefär samtidigt kommer Magnus med mer ved till "kuben" som vi kallar vår braskamin.
Kvinna med bricka fullt med minisemlor.
När Sanna Fyring Liedgren levererat de hembakta minisemlorna som hon bakat kan minglet börja.

Säsongens första Öppet växthus startar.

Man och kvinna i samspråk om växthus.
Precis kl 12 kommer de första in genom grinden i trädgården och strax fylls växthuset av sköna samtal. Några kommer med ritningar på sina trädgårdar medan andra vet exakt vad de ska fråga om. Här är det Magnus som reder ut begreppen. Han är arkitekt och kan det mesta om bygglov och andra praktiska detaljer som man behöver ha koll på innan man kan sätt igång med sitt växthusbygge. Han gillar också att klura ut den bästa placeringen för växthusen. Ibland kan det handla om en utdömd del av en trädgård där du som ägare inte trodde det var möjligt att bygga ett växthus. Men Magnus har lärt mig att man med hjälp av smart grundläggning kan bygga ett växthus på det flesta platser och på det sättet utnyttja hela tomten på ett bättre sätt.
Far och vuxen dotter i växthus.

Det är också många som slår sig ner en stund för att njuta av atmosfären i ett träväxthus och bara lyssna på braskaminen ackompanjerat regnet. I ett växthus med enkelglas hör man vindens sus, fåglarnas kvitter och regnet när det faller mot glaset.

Pojke studerar växthusbroschyr.

I söndags säkrade vi framtidens växthusodlare. En av de yngre spekulanterna studerar vår broschyr med stort intresse. Med en enkel knapptryckning kan även du ta del av broschyren var du än bor i landet.

Tömda fat och vårblommor.

Snödroppar i kruka och violer i jordbädd.

Ytterligare en riktigt härlig sak med växthus är att man kan skapa känslan av den vilda naturen i februari. I växthusvärlden blommar snödroppar och violer samtidigt. Växterna ska planteras utomhus så snart det går. Eva hoppas på en blommans violäng under äppelträdet nästa år och snödropparna ska planteras i rabatterna precis framför växthuset.

Julros och kvist av klätterhortensia i vas.

När de sista växthuskunderna gått för dagen strax efter klockan 16 lämnades vi ensamma med tomma semmelfat, en mängd vackra vårblommor och ljuva minnen från de senaste timmarnas möten. Tack alla ni som trotsade vädrets makter och kom för att förgylla vår dag. Hoppas vi ses i mars.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *