Känslan, myset, sällskapet, ljudet, doften …

Elda.03
Ett växthus från Sweden Green House är ”närodlat” hantverk till alla delar. Något vi som brukare tar för givet då känslan är påtaglig i varje liten detalj – utan att det direkt går att ta på. Kompromisslös helhet är vad som räknas och så värt att berätta om för icke-brukare.
Växthus täckt med snö och is.
Norrländsk kärnfuru; profiler tillsågade på eget snickeri, mitt i Sörmland; penselmålade innan montering, i tre lager svensktillverkad linoljefärg, på samma snickeri; metallbeslag från en verkstad i Småland och till sist, glas från ett glasmästeri i Jordbro, söder om Stockholm.
Växthus täckt med snö och is.

Att i detta ”närodlade” växthus installera en kamin är något vi nu efter tre år aldrig ångrat. Växthuslivet med kamin tar oanade proportioner i lågsäsong och blir till ett rent Shangri-La!

Att elda i kaminen, och framför allt att elda rätt, är också och utan någon som helst tvekan – ett riktigt hantverk. En såväl sinnlig som kontemplativ syssla. Som bonus också ett rent nöje!

Torr ved, allra helst dito av björk, är nummer ett och viktigast av allt.  Ett rejält vedlager inger dessutom precis den känsla av trygghet som en sparad slant på banken står för.

Växthus täckt med snö och is.

Mitt råd lyder, tokelda inte! I ett oisolerat växthus är det detsamma som att elda för de så kallade kråkorna och resultatet är bara ett slöseri med ved + att vedrök inte tillhör det mest hälsosamma.

Att snålelda är inte heller något jag rekommenderar – det främjar mest att rökgången sotar igen. Det klassiska begreppet lagom får inte underskattas … Lagom och med sunt förnuft är ledorden – precis som i så många andra sammanhang.  Hos oss går det under en heldag med full aktivitet i växthuset åt ungefär en nätsäck av de som kan köpas i bensinmacken eller på byggvaruhuset.

Växthus täckt med snö och is.

Ett växthus i enkelglas går såklart inte att värma upp helt med en enkel kamin – så är det bara. Till viss del är det ändå möjligt, dock bara under förutsättning att inte sträng kyla råder. En kamin i ett växthus är mest för känslan, myset, sällskapet, ljudet, doften … sinnlighet om något. Dock en vedbaserad sådan.

En rejäl flanellskjorta och fleecetröja förtar heller på inget sätt sinnligheten. Tvärtom. Det blir lite som att idka någon form av friluftsliv.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *