Kartonger blir el och värme hos Årstiderna

Växthus i trä, Sweden Green House, En av våra växthus, Årstidernas gård, självförsörjande, el och värme

stirlingmotoranläggning, återvinning, värme, Årstidernas gård, pyroliosnäckan

Ett av de större växthusen som Sweden Green House byggt finns i Danmark strax utanför Köpenhamn. Årstiderna är företaget som förser många hushåll runt om i Danmark med säsongens färska ekologiska grönsaker och frukt året runt. De har också fisk- och köttpaket som man kan prenumerera på. Företaget finns också i Sverige.

Målet att skapa en direkt väg från jord till bord och tanken är att råvarorna ska transporterats kortast möjliga väg. På det sättet vill man visa respekt för naturen och de som arbetar med den samtidigt som alla som vill får tillgång till råvaror med hög kvalitet året runt.

Miljöarbetet är därför viktigt för Årstiderna. Det är på god väg att bli helt självförsörjande av el och värme. Idag värms hela gården upp med hjälp av en pyrolysbaserad stirlingmotoranläggning.

Pyrolys är en slags biomassa som kommer från uttjänade trälådror och träpallar och det är alltså dessa som ger värme och el till Årstidernas gård. En utförlig beskrivning av hur anläggningen fungerar hittar du här.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

En reaktion på “Kartonger blir el och värme hos Årstiderna”

  1. Pingback: Gör en krispig sallad av gurkskörden - swedengreenhouse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.