Konservera tomater med Sanna á la Camilla Plum

Img 5092
Det finns något som jag alltid lyckas med i växthuset och det är tomaterna.

Hur jag än glömmer att nypa dem och vattna dem så är det tåliga mot mig och så här i augusti kan jag till och med plocka mer än vad vi gör av med. Här kommer ett smart sätt att ta tillvara på den rikliga tomatskörden. Det blir så gott att ta fram en burk solmogna burktomater när hösten kommer.

Hoppas du också har massor av tomater att skörda!

Konserverade tomater

Så här gör man:

  1. Diska och skölj några glasburkar med fräscha skruvlock i kokande vatten eller ställ in dem i ugnen i 120° en stund.
  2. Skölj tomaterna och ta bort bladen. Skär små tomater i halvor och stora i klyftor.
  3. Lägg tomaterna i burkarna, salta lite mellan varven och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg också i några delade vitlöksklyftor i varje burk och ett par blad av basilika och/eller oregano. Tryck ner tomaterna, lite lätt, så de packas i burken och häll över olivolja (ca 1/2 dl för en stor burk brukar bli lagom). Burkarna ska inte fyllas helt utan viktigt är att det finns lite plats (ca 2cm) så locken kan skruvas på ordentligt.
  4. Sätt på locken men skruva på dem löst så att ångan kan pysa ut. Sätt ugnen på 120 grader. Ställ tomatburkarna i en hög ugnsform och ställ in dem i ugnen, fyll ugnsformen till 2/3 delar med kokande vatten. Låt tomaterna stå i ugnen tills allt börjar bubbla ordentligt och temperaturen nått 100 grader. Det tog lite mer en 1 timme denna gång.
  5. Ta ut burkarna ur ugnen och skruva på locken ordentligt när de fortfarande är heta. Här behövs en rejäl handduk och försiktighet så man inte bränner sig.
  6. Låt svalna och ställ in i ett mörkt skafferi. Nu ska burkarna bågna lite i mitten det betyder att vacum har bildats och de håller bra i minst 1 år.

Tomaterna håller i minst ett år så ända tills det är dags för nästa omgång tomatskörd i växthuset.
Jag såg detta recept första gången på TV när danska Camilla Plum hade ett program från Fuglebjerggaard utanför Köpenhamn sedan dess är det ett favoritrecept.

Växthus täckt med snö och is.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.