Konservera tomater med Sanna á la Camilla Plum

Img 5092
Växthus täckt med snö och is.
Det finns något som jag alltid lyckas med i växthuset och det är tomaterna.

Hur jag än glömmer att nypa dem och vattna dem så är det tåliga mot mig och så här i augusti kan jag till och med plocka mer än vad vi gör av med. Här kommer ett smart sätt att ta tillvara på den rikliga tomatskörden. Det blir så gott att ta fram en burk solmogna burktomater när hösten kommer.

Hoppas du också har massor av tomater att skörda!

Växthus täckt med snö och is.

Konserverade tomater

Så här gör man:

  1. Diska och skölj några glasburkar med fräscha skruvlock i kokande vatten eller ställ in dem i ugnen i 120° en stund.
  2. Skölj tomaterna och ta bort bladen. Skär små tomater i halvor och stora i klyftor.
  3. Lägg tomaterna i burkarna, salta lite mellan varven och dra några varv med pepparkvarnen. Lägg också i några delade vitlöksklyftor i varje burk och ett par blad av basilika och/eller oregano. Tryck ner tomaterna, lite lätt, så de packas i burken och häll över olivolja (ca 1/2 dl för en stor burk brukar bli lagom). Burkarna ska inte fyllas helt utan viktigt är att det finns lite plats (ca 2cm) så locken kan skruvas på ordentligt.
  4. Sätt på locken men skruva på dem löst så att ångan kan pysa ut. Sätt ugnen på 120 grader. Ställ tomatburkarna i en hög ugnsform och ställ in dem i ugnen, fyll ugnsformen till 2/3 delar med kokande vatten. Låt tomaterna stå i ugnen tills allt börjar bubbla ordentligt och temperaturen nått 100 grader. Det tog lite mer en 1 timme denna gång.
  5. Ta ut burkarna ur ugnen och skruva på locken ordentligt när de fortfarande är heta. Här behövs en rejäl handduk och försiktighet så man inte bränner sig.
  6. Låt svalna och ställ in i ett mörkt skafferi. Nu ska locken ska bågna lite i mitten det betyder att vacum har bildats och de håller bra i minst 1 år.

Tomaterna håller i minst ett år så ända tills det är dags för nästa omgång tomatskörd i växthuset.
Jag såg detta recept första gången på TV när danska Camilla Plum hade ett program från Fuglebjerggaard utanför Köpenhamn sedan dess är det ett favoritrecept.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

6 Comments on “Konservera tomater med Sanna á la Camilla Plum”

  1. Tack för tips. Hur använder du tomaterna sen, som tillbehör eller i sås? Häller du då av oljan?

    1. Oljan går att använda för sig, smaka på den och använd den till salladsdressing om du tycker om den. Men det blir godare om oljan får rinna av tomaterna tycker vi.

  2. Det här ser jättegott ut! Kanske en dum fråga, men hur kollar du temperaturen i burkarna när du har dem i ugnen? Och jag som bor på mer än 400m över havet tänker att jag har dem inne en stund extra.

    1. Tack för en bra fråga. Vi frågar Sanna och återkommer.

      Här är Sannas svar:

      Hej,

      Tack för att du uppmärksammar risker med olivoljeinlagda tomater.
      Botulism är en mycket farlig förgiftning. Det finns en liten risk för botulism för grönsaker som läggs in i olja. Här värmekonserverar jag burkarna i ugn 120 grader, först värmer jag burkarna för att sterilisera dem. 120 grader i ugnen en .
      Sedan fyller jag tomater i burkarna och ställer dem i vattenbad. Där får de stå i 1 timme så man vet att de är tillagade, 100 grader. Därefter sätter jag på locken. . Förvara dina inlagda tomater i högst 3-4 grader i kylskåp.

      Vi har aldrig haft något fall av botulism-förgiftning i Sverige med inlagda grönsaker däremot ett par fall gällande sill inläggning och rökt lax.

      https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/

      Här är livsmedelsverkets senaste riskvärdering av inläggning av grönsaker.
      En mycket bra källa när man syltar och saftar:

      Värmekonservering av grönsaker och svamp För att en värmekonserv av grönsaker och svamp ska vara säker när den förvaras i rumstemperatur är det nödvändigt att temperaturen överstiger 100 °C vid tillverkningen. För att kunna göra det under rimlig tid behövs en tryckkokare. Om värmekonserveringen misslyckas, det vill säga sker under för kort tid vid för låg temperatur, finns det risk för att överlevande sporer av C. botulinum grupp I finns kvar. Kombinationen av syrafri miljö, det gynnsamt pH-värde och förvaring i rumstemperatur gör att sporerna kan gro, tillväxa och producera botulinumtoxin, i värsta fall på några timmar. Många grönsaker har pH-värde runt 5−6 och svamp runt ca 6,5. Det är pH-nivåer som inte hämmar C. botulinum grupp I. Livsmedelsverkets rapporserie nr 8, del 1/2017 21 Frukt och bär har pH-värden mellan 3−4, vilket är för surt för att sporer av C. botulinum grupp I ska gro och tillväxa. Det krävs temperaturer en bit över 100 °C för att värmekonservering av grönsaker och svamp ska ge en säker produkt inom rimlig tid. Då vatten i flytande form aldrig blir varmare än 100 °C räcker det inte att värmekonservera grönsaker och svamp i kastrull eller vattenbad. För att komma upp i temperaturer som garanterat tar död på botulinum-sporerna i grönsaker och svamp behövs utrustning som kan bygga upp ett högre inre tryck i kärlet. En tryckkokare eller annan utrustning som kommer upp i 121 °C behövs för att garanterat ta död på botulinum-sporer inom rimlig tid.

      Vänliga hälsningar,

      Sanna Fyring Liedgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *