Konst och odling möts i ett växthus och ateljé med pulpettak, välkommen till villa Norsbo.

Hos Torsten och Inga-Maj på villa Norsbo har Sweden Green House byggt ett växthus med pulpettak tillsammans med ett med ett galleri.
Det röda växthuset med pulpettak är ihopbyggt med ett galleri målat i Falu rödfärg.
Sweden Green House besöker villa Norsbo där ett växthus med enkelglas och en isolerad ateljé för året runt brukritasts av arkitekt Magnus Wiström.

Det vackert röda växthuset med den sammanbyggda ateljén är det första man ser när man kommer in på gårdsplanen hemma hos Inga-Maj Eriksson och Torsten Allvar. Villa Norsbo som den lilla gården kallas för är belägen strax utanför Falun och det är hit vi tagit oss för att titta till det växthus som vi byggt på platsen. Växthuset är ett pulpethus i enkelglas levererat och byggt av Sweden Green House. Ateljén som är isolerad är ritat av Sweden Green House som även levererat glaspartier till bygget. Själva uppförandet av ateljén har utförts av Pilbo Bygg i Falun.

Inga-Maj Eriksson och Torsten Allvar utanför sitt röda pulpetväxthus i trädgården på villa Norsbo

Inga-Maj och Torsten, som är väldigt konstintresserade, har sedan en tid tillbaka ordnat utställningar i hemmet. Framför allt är det grafik från en grupp konstnärer som kallas för Falugrafikerna som intresserat dem. Utställningarna har genom åren blivit allt mer populära. För att möta det ökade publiktrycket föddes tanken på att lyfta ut galleriet från bostaden. Eftersom de båda även är väldigt odlingsintresserade bestämdes det att den nya utställningslokalen skulle byggas ihop med ett växthus.

 Hög takhöjd och gardiner ger ett personligt intryck
gaveln på det växthus som vi byggt på villa Norsbo strax utanför Falun.

Först var idéen att integrera växthuset med någon av de byggnader som redan fanns. Men till slut landade de båda konstentusiasterna i att det skulle byggas ett separat hus på tomten. Plats fanns så det var inget man behövde snåla med. Eftersom byggnaden skulle matcha den redan befintliga arkitekturen togs med Magnus Wiström på Sweden Green House för att rita ateljén som skulle integreras med växthuset i trä från Sweden Green House. Det var viktigt att byggnaden fick en sammanhållen känsla även om användningen och glasfasaderna ger de två delarna, ateljén och växthuset olika utryck.

Ateljén skulle fyllas med naturligt ljus samtidigt som det var viktigt att behålla mycket väggyta för tavelhängning.

Resultatet har blivit en byggnad med gemensam trädgårdsvänd fasad. Huset drar verkligen uppmärksamheten till sig, mycket tack vare den generösa takhöjden. Det är också spännande att se den ombonade känsla som gardinerna ger i växthuset.

Eftersom galleribyggnaden är målad med Falu rödfärg valde Inga-Maj och Torsten järnoxidrött som kulör på växthuset. Byggnaden känns modern men smälter samtidigt fint in i omgivningen.

 Växthuset, en plats för både odling och socialt liv.
Inne i växthuset har Inga-Maj och Torsten inrett för båd odling och socialt liv.

I växthuset odlas just nu gurka och tomater och en mängd kryddväxter. Ett automatiskt bevattningssystem sköter vattningen av odlingarna, tio minuter morgon och kväll får plantorna en skvätt.

Det finns också en sittplats där man kan äta middagar året runt. Under den kalla årstiden värmer en grön kakelugn upp både ateljé och växthus.

Besök villa Norsbo

Om du vill besöka villa Norsbo så har de öppet för besökare tre helger under sommaren mellan klockan 13 – 16 lördag och söndag.

Kontakta Inga-Maj eller Torsten direkt så får du mer information:

ingamaj.eriksson@telia.com

torsten.allvar@telia.com

Text och foto: Helena Kaasik

En reaktion på “Konst och odling möts i ett växthus och ateljé med pulpettak, välkommen till villa Norsbo.”

  1. Pingback: I augusti tänder vi ljus och eldar i skymningen, här är månadens lista.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.