Konsten att lägga ett handslaget tegelgolv.

handslaget tegel i växthus när ett växthus byggs.

Så här går det till när man lägger tegel i växthus. Chathrine och Kjell i det stora grå växthuset i Bohuslän, valde att anlita en lokal fackman för arbetet. Kanske är det golvläggarens erfarenhet som gör att det ser så enkelt ut. Men det är något av en konst att få ett vackert resultat.

Häromdagen när jag var hos Cathrine och Kjell i Bohuslän passade jag på att kika när golvläggaren lade tegel i växthuset. Golvet var så gott som färdigt, det saknades bara tegelplattor i den isolerade delen av växthuset som är ungefär 14 kvadratmeter stort.

Teglet är handslaget och liknar det som är lagt i Evas växthus i Nacka och kommer också från samma tegelbruk. Men plattorna är något större och tjockare. Ett tips är att ha koll på plattans mått innan du bygger växthuset så att du får rätt höjd på dörrkarmar och andra delar som påverkas av golvets höjd.

Det handslagna teglet är poröst och för att få det att fästa så måste man blötlägga plattorna. Det gör att det tar något längre tid att lägga ett sådant här golv. Men fint blir det.

När ett handslaget tegel läggs i samband med ett växthusbygge.

Så här ser arbetsprocessen ut.

  1. Först städas golvet snabbt så att ytan blir hyfsat jämn och fri från stenar och annat skräp som kan påverka resultatet.
  2. En stor klutt med murbruk läggs på golvet.
  3. Murbruket slätas ut med ett speciellt verktyg.
  4. Det bildades ett randmönster i murbruket i vilket tegelplattan placeras.
  5. Plattorna måste blötläggas en och en för att fästa bra i murbruket.
  6. Det susar och visslar i hinken när teglet suger åt sig vattnet. En tioliters-hink töms ganska snabbt.
  7. Efter en stund är plattan mättad med fukt och kan läggas på plats.
  8. Sakta men säkert växer ett fiskbensmönster fram. Det flyter jämt och fint över de båda delarna som det här växthuset är uppdelat i.
Arbetsprocessen för golv i samband med växthusbygge.

När murbruket torkat är det dags att foga. Det krävs kunskap och erfarenhet för att få det jämnt och det kan vara bäst att anlita en fackman för det här arbetet. Därefter återstår endast vaxning av teglet så att det står emot smuts och jord lite bättre. Men det ska Cathrine och Kjell göra själva.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Konsten att lägga ett handslaget tegelgolv.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.