Går du i växthustankar?

Brunmålat växthus i trä tillverkat av Sweden Green House, sadeltak.

Funderar du på att skaffa ett växthus men är osäker på hur det ska gå till? Vi har satt samman några punkter som kan vara värda att beakta innan du fattar ditt beslut.

Vi får många olika frågor om våra växthus och det är inte så konstigt. Att bli med växthus är en investering för livet och meningen är också att det ska stå i trädgården ett tag, helst i hundra år. Därför har vi satt samman en checklista här i dagboken för alla er som står inför ett beslut att skaffa växthus.

Växthusets placering

Hur man tänkt använda växthuset är nära förknippat med växthusets placering. Låt oss säga att man drömmer om att äta alla sina middagar i det. Då kan det vara bra att placera det i närheten av köket. Men om man istället tänkt använda huset för att odla är det viktigt att ha tillgång på ljus och vatten. En bra plats kan också vara där det torkar upp snabbast eller där snön smälter fortast.

Storlek

Såväl bostadshusets som trädgårdens storlek avgör många gånger hur stort växthus man ska ha. Men vi har aldrig hört någon som klagat över att växthuset är för stort. Däremot kan man höra att det är för trångt. Men naturligtvis är det bättre med ett litet än inget alls och ofta har man en budget att förhålla sig till. De flesta vill ha utrymme både för odling och socialt umgänge så det kan vara bra att planera storleken efter det.

Form

Det klassiska växthuset har sadeltak och står fritt i trädgården. Vi har utvecklat ett antal hus som ingår i vårt standardsortiment. Men det finns otroliga möjligheter, åtminstone med våra växthus i trä. En del vill ha ett hus med pulpettak som knyter an till bostadshuset, andra sänker ner sitt odlinghus i marken. De finns också de som väljer att bygga ett fristående odlingshus med pulpettak. Har du en idé om ett speciellt växthus som ska passa just dig och ditt liv kan vi hjälpa dig att förverkliga din dröm.

Inredning

Även inredningen beror till stor del på hur du tänkt använda ditt växthus. Den som vill odla mycket väljer att gjuta upphöjda bäddar medan den som vill använda sitt hus för socialt umgänge väljer att ha öppna ytor i huset som man kan använda och möblera lite som man önskar. Det bästa är kanske en kombination av dessa båda varianter. Om du tänkt använda växthuset året runt är en idé att sätta in en braskamin som värmekälla. Bor du i ett tättbebyggt område och vill ha insynsskydd kan du mura eller sätta upp en trävägg åt det håll där insynen är som mest besvärande. Därefter finns det naturligtvis ett oändligt antal möjligheter även när det gäller växthusets inredning.Interiör från Monica Kyléns växthus som valt bort upphöjda bäddar

Skötsel

Det krävs ganska lite skötsel av våra växthus i trä. Träslaget vi använder är ett långsamväxande furu som målas med linoljefärg, två gånger på fabriken och en gång ytterligare på plats i din trädgård. Vi sätter metallister som skydd på taket vilket gör att växthusets mest utsatta delar bevaras väl. Väggarna är inte lika utsatta för väder och vind och består dessutom nästan bara av glas. Vill man av estetiska skäl ha en blank yta längre kan man lägga in underhållsperioden tidigare, det vill säga innan färgen börjat krita sig men efter att den tappat glansen. Glansnedgången på linoljefärgade ytor är helt normal och kommer ganska snart att uppträda på utsatta ytor. Underhållet kan göras hur många gånger som helst utan att linoljefärgen påverkas negativt. Till underhållet används Kulturhantverkarnas impregneringsolja.

Text och bild: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.