Muren är grunden och grunden är muren

en växthusmur förberedd för braskamin.

Grunden och muren är den första etappen när man bygger växthus och orangerier. De är också viktiga för helheten. Här visar Helena från Sweden Green House några muralternativ som kan fungera som inspiration för ditt framtida växthusbygge.

Grunden är den del man börjar med när man bygger växthus och orangerier. Antingen bygger man sitt odlingshus på en sula eller så bygger man det direkt på bearbetad mark. Här finns mer information om hur man går tillväga när man anlägger grunden.

Samtidigt med grunden bygger man muren. Beroende på hur du tänkt använda ditt växthus går det att utforma den på olika sätt. Det kan vara värt att fundera ett extra varv innan du sätter igång. I det här inlägget visar jag några alternativ på murar som vi tidigare byggt.En mur som är förberedd för braskamin.Bilden ovan är ett exempel på hur en mur kan se ut innan träet och glaset kommit på plats. Den här kunden ville ha en braskamin i sitt växthus och här ser man hur man med hjälp av murens utformning förberett för det.Ett grönt växthus som ligger i en tallskog och som därför vilar på en mur av tjärat timmer.Det här växthuset är placerat i en tallskog nära havet i skånska Åhus. För att matcha miljön valde man att bygga växthuset på en timrad grund som behandlats med tjära. Det här är faktiskt en av mina favoritväxthus eftersom jag tilltalas av tanken att bygga med en respekt för natur och omgivning.Ett rött växthus som är byggt mot en mur av tegel.En annan av våra Skånekunder valde att bygga sitt växthus mot en tegelmur för att matcha sitt bostadshus. En riktigt bra idé tycker vi. Det ser dessutom väldigt snyggt och prydligt ut samtidigt som tegelmuren ger skydd mot både väder och nyfikna grannar. Murens baksida har man också tagit tillvara på och använt för att skapa ytterligare ett rum i trädgården. Mina tankar seglar iväg till engelsk trädgårdskonst när jag ser den här bilden.Ett växthus som är byggt med en grund i trappsteg för att få maximalt med ljus trots att man behövde en hög grund för syna syften.Vaxholms B & B  har vi skrivit om i omgångar här i Dagboken och här bland annat. Det är ändå kul att visa hur muren är byggd igen. Eftersom växthuset bland annat används för matlagning så var vi tvungna att bygga en ganska hög mur för att få in arbetsbänk och diskho. Men för att få maximalt med ljus in i växthuset och för att kunna installera den dubbla helglasdörren som Linda och Jesper hade önskemål om, så sänktes muren i trappsteg. Den här idén kan man även använda på ett omvänt sätt om man till exempel har en tomt med nivåskillnader. kallar sig den här familjen som bor i Uppsala. Växthuset har de valt att utforma så att de passar deras liv, bland annat odlar de i fasta upphöjda jordbäddar som, vid det här tillfället används de som exponeringsyta. Jordbäddarna kan alltså  användas på många olika sätt, som avställningsyta för krukväxter eller som sittplats.Ett växthus i Varberg utan odlingsbäddar..Monika Kylén som tillsammans med sin man driver L:a Bruket använder sitt växthus året om. De valde att bygga en bredare mur som de kan använda till förvaring och exponering av krukväxter. Man behöver med andra ord inte alls ha jordbäddar i växthuset. Man får tillgång till mer yta  samtidigt som man med krukplanteringar blir mer flexibel.

Om du har frågor eller funderingar om hur du skulle kunna utforma grunden för att anpassa ditt växthus efter dina önskemål så hjälper vi gärna till. Skicka ett mejl till info@swedengreenhouse.se med dina frågor, så svarar vi så snart vi kan.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.