När doften är målet i växthuset.

Luktärtsplanta i växthus.
Att odla luktärter är nästan ett måste vare sig det sker i växthuset eller strax utanför. Så här odlar du den ljuvliga blomman.
Just nu ser jag mängder av vidunderligt vackra luktärter sväva omkring i sociala medier. När jag gjorde en intervju med luktärtsdrottningen Cecilia Wingård tidigare så ville hon inte rekommendera luktärtsodling i växthuset. Bättre då att sätta dem nära, eller strax utanför så att du snabbt och enkelt kan placera en väldoftande bukett i vas i växthuset.
Luktärter i vas och på buske i växthuset.
Det bästa av allt är doften av luktärter i växthuset - i vas eller från odlad planta i jordbädden.

Det är doften man är ute efter i första hand när det gäller luktärter i växthuset. Att det dessutom är en av de vackraste blommorna som finns gör ju inget. En annan fördel är att de är tacksamt att odla. Ju fler blommor man plockar desto bättre blir blomningen. Om du vill planera säsongens odlingar med andra blommor som är vackra tillsammans med dina luktärter så rekommenderar jag kryddväxter, rosor, krasse, rosenskära, gossen i det gröna och chokladskära.

Vare sig du väljer att trotsa rekommendationerna och ändå planera in ett luktärtsrufs i växthuset, eller om du tänker satsa på en luktärtsodling i närheten av ditt odlingshus så kan de vara bra att följa följande odlingsråd för att få fina plantor som gör riklig skörd.

Så odlar du luktärter.

Luktärtsplantor i växthus.
  • Dra upp plantor från frö eller så direkt när jordtemperaturen kommit upp i minst 12 grader.  Det går naturligtvis bra att köpa färdiga plantor också. Om du förkultiverar är ett tips att lägga fröna i vatten under natten så gror det bättre. Om direktsår ska du vattna igenom jorden ordentligt innan. Sätt fröna med ett avstånd på 5-8 cm och gallra när de kommit upp så att det blir cirka 30 cm emellan varje.
  • Idag finns det en mängd olika sorters luktärter, några har tagits fram enbart med tanke på att blomman ska vara så vacker som möjligt. Men dessa sorter doftar oftast svagare och eftersom doften är målet med växthusodlad luktärt ska du välja rätt sort.
  • Förbered gärna jorden där dina luktärter ska växa några veckor innan sådd eller utplantering. Glöm inte bort att sätta ner växtstödet som de ska klättra mot i god tid innan de börjar växa. Jorden ska vara djup, mullrik och väldränerad. Byt växtplats varje år eller byt ut jorden i krukan eller bädden.
  • Se till att plantorna får en jämn bevattning. Jorden får aldrig torka ut helt och hållet. Ge dem också en giva gödsel då och då men undvik alltför kväverik gödsel.
  • Plocka blommor regelbundet, de främjar blomningen. Eftersom baljorna tar mycket kraft av växten bör man plocka överblommade blommor regelbundet så att baljorna växter ut.

Tips! Förutom Cecilia Wingårds luktärtsfröer så kan du köpa fina fröer från Zetas. Det som är extra bra är att båda dessa leverantörer säljer via webben.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.