När doften är målet

Odla luktärter, doft, växthus, orangerier, Sweden Green House, odlingstips

Odla luktärtor, doft, odlingstips växthus, orangerier

Just nu blommar luktärterna för fullt i vårt visningsväxthus. Blommorna sprider den ljuvligaste doften i hela växthuset. Det är framför allt för doftens skull som det är värt att odla luktärter i växthus. Eftersom de växer på höjden behöver de inte ta upp särskilt mycket plats, vara sig man väljer att odla i kruka eller i upphöjd bädd.

En annan fördel är att det är en tacksam blomma att odla. Ju mer man plockar desto bättre bli blomningen. Det är egentligen bara att fylla så många vaser som vasgarderoben och plantorna tillåter.

Blanda med andra växter från dina odlingar eller använd enbart luktärter till vasen. Kryddväxter, rosor, krasse, rosenskära, gossen i det gröna, chokladskära är några växter som är vackra tillsammans med luktärter.

Om du vill lyckas bra med din luktärtsodling kan du ha nytta av några av följande tips:

-Dra upp plantor från frö eller så direkt när jordtemperaturen kommit upp i minst 12 grader. Det går naturligtvis bra att köpa färdiga plantor också. Om du förkultiverar är ett tips att lägga fröna i vatten under natten så gror det bättre. Vid direktsådd ska du vattna igenom jorden ordentligt innan. Sätt fröna med ett avstånd på 5-8 cm och gallra när de kommit upp så att det blir cirka 20-30 cm emellan varje planta.

-Idag finns det en mängd olika sorters luktärter, några har tagits fram enbart med tanke på att blomman ska vara så vacker som möjligt. Men dessa sorter doftar oftast mindre och eftersom doften är målet med växthusodlad luktärt bör du tänka på det när du väljer sort.

-Förbered gärna jorden där dina luktärter ska växa några veckor innan sådd eller utplantering. Glöm inte bort att sätta ner växtstödet som de ska klättra mot i god tid innan de börjar växa. Jorden ska vara djup, mullrik och väldränerad. Byt växtplats varje år eller byt ut jorden i krukan eller bädden.

-Se till att plantorna får en jämn bevattning. Jorden får aldrig torka ut helt och hållet. Ge dem också en giva gödsel då och då men undvik alltför kväverik gödsel.

-Plocka blommor regelbundet, de främjar blomningen. Eftersom baljorna tar mycket kraft av växten bör man plocka överblommade blommor regelbundet så att baljorna hinner växter ut.

 

2 reaktioner “När doften är målet”

  1. Pingback: Cecilia Wingård odlar Sweden Green House:s favoritblomma

  2. Pingback: Vintern har lagt sig som ett täcke över både landskap och växthus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.