När växthusdrömmen får styra utflyktsmålet.

Slottsbyggnad bakom idegransallé.
Är semestern inte över ännu? Låt dig inspireras av de offentliga trädgårdarna för årets projekt i växthus och trädgård. Här är några förslag på offentliga parker värda att besöka, där vi haft möjlighet att bygga växthus.
Snart augusti och ännu är det mycket kvar av sommaren. Varför inte passa på att göra en utflykt till en besöksträdgård för att få inspiration till såväl trädgårdens planteringar som till växthuset – det befintliga eller det framtida? Vi har fått äran att bygga växthus i några av landets mest besökta offentliga trädgårdar.  Här presenterar vi några av dem. I de flesta av dem finns det åtminstone ett café där man kan få sig något till livs om besöket skulle dra ut på tiden. Det finns också butiker av olika slag i flera av anläggningarna. Men framför allt är det platser som är sprängfyllda med inspiration och som kan ge dig och din familj en upplevelse utöver det vanliga.

Gunnebo slott

Välklippta träd framför vit slottsbyggnad
Den pampiga formklippta allén framför Gunnebo slott.
När vi var på Gunnebo för något år sedan blev vi helt betagna. Vilken fantastisk plats det är! Det är en av Sveriges bäst bevarade 1700-tals anläggningar och hela parken är så välskött och inspirerande. Vi åt även en magiskt god lunch i restaurangen som var tillagad av grönsakerna som odlas i trädgården. Det finns också en liten bod där man kan handla böcker och trevliga souvenirer. Växthuset som vi byggt i den här trädgården används framför allt för rehabilitering av utbrända. Växthuset ligger därför något avsides i en rofylld del av trädgården.

Staberg bergsmansgård

Humlestörar framför röd byggnad
Humlestörarna på Staberg.
Ett besök på Staberg strax utanför Falun innebär en resa i traktens historia. Här får du en inblick i hur en bergsman levde en gång i tiden. Det är som att stiga in i en barockträdgård från 1700-talets mitt. Det vi särskilt minns är humlen som växer i trädgården. Framför det rödmålade karolinska timmerhuset finns flera störar med gamla sorters humle som kastar sina stjälkar upp mot skyn. Växthuset vi byggt är isolerat för att det ska gå att starta odlingarna så tidigt som möjligt. Det är grönmålat, indelat i två avdelningar, byggt med pulpettak och intressant att kika på eftersom det verkligen används i verksamheten. När du ändå är i trakten ska du inte glömma att kika förbi Kniva trädgård som drivs av de två trädgårdsmästarna André Strömqvist och Andereas Graveleij.

Katrinetorp Landeri.

Växthusinteriör.
Växthusets interiör med sitt brutna sadeltaket.
Strax utanför Malmö ligger Katrinetorp som är Sveriges mest bevarade empiranläggning med historiska trädgårdar och en engelsk landskapspark. Centralt i trädgården ligger köksträdgården. I en annan del hittar du Herrskapsträdgården som har strikta former. Den kontrasteras av landskapsparkens naturliga och vildvuxna natur. Orangeriet vi byggt i trädgården är arkitektritat av oss och har ett asymmetriskt sadeltak vilket ger det ett speciellt utseende. Det här är faktiskt ett av de första växthusen som vi byggt vilket gör att det ligger oss lite extra varmt om hjärtat.

Wij trädgårdar

Vitt växthus bland blomsterrabatter.
Vackra Wij och växthuset som vi byggt i trädgården.
Den har blivit utsedd till Sveriges vackraste park och består av flera delar – rosträdgården, örtagården, köksträdgården, landskapsparken, skogens och barnens trädgård. Det var år 2001 som trädgårdsmästaren Lars Krantz, entreprenör och ansvarig för framgångsrika Rosendals trädgård tillsammans med ett antal entusiaster, tog sig an uppgiften att skapa ett centrum för trädgårdskultur i Ockelbo. Idag är Wij trädgårdar ett självklart utflyktsmål både för trädgårdsentusiaster som söker inspiration och för de som söker en naturupplevelse. Det arrangeras även regelbundet utställningar på Wij och just nu kan du njuta av flera olika utställningar med fokus på såväl måleri som broderi. Vi har även  byggt ett växthus i trädgården.

Zetas Trädgård.

Växthus i trä och glas.
Mitt bland perenner och träd tronar det grågröna växthuset på Zetas.
Det här är ju egentligen en kommersiell handelsträdgård vars huvudsakliga syfte är att sälja växter för hem och trädgård. Men det finns även en mängd växter som stått på Zetas så länge vi kan minnas. En favorit är glanskörsbäret som med sina purpurfärgade blanka stammar är en fröjd för ögat året om. Det finns med andra ord många anledningar att göra en utflykt till Segeltorp. Växthuset som vi byggt i handelsträdgården blev klart för ett par vårar sedan. Det står mitt bland perenner och träd i plantgården och personalen gör regelbundet fint där inne vilket är lika inspirerande för dig som har en terrass, för balkongägare men också för den som har ett växthus i trädgården såklart.

Rosendals trädgård.

Vitt växthus med pulpettak bakom solrosor.
Ett av de två växthusen som vi byggt på Rosendal.
Djurgården kallas området där stockholmarnas älsklingsställe nr 1 ligger. En utflykt till Rosendals trädgården är alltid en inspirerande och eventuellt kulinarisk upplevelse, beroende på om du väljer att äta en bit i cafét. Du kan också och köpa ett gott bröd i butiken eller en vacker växt i plantboden. Vi har dessutom monterat 2 växthus i trädgården. Ett har ett pulpettak och är placerat längre ner i trädgården medan ett ligger på fältet mot Skansen. De har byggts med sadeltak.

Capellagården

Vitt växthus med pulpettak bakom solrosor.
Det gröna växthuset som vi byggt på Capellagården.
Capellagården, skolan för gestaltande arbete, belägen i Vickleby på Öland grundades år 1960 av möbelformgivaren och pedagogen Carl Malmsten, som också under långa perioder bodde på platsen tillsammans med sin fru Siv. Hela Capellagården består av hela 26 byggnader, varav en av de senast uppförda är ett växthus på cirka fyrtio kvadratmeter som vi hade den stora äran att få leverera. Hela platsen andas hantverk och genuinitet. Trädgården består också av olika delar, det finns bland annat en magisk köksträdgård och en äppelträdgård. I butiken säljs nyskördade grönsaker, kryddblandningar och andra produkter, många av dem egentillverkade. Ett besök i den här trädgården är ett måste om du är på Öland. Vi vågar lova att du inte kommer att bli besviken.

Kullabergs vingård

Vitt växthus med pulpettak bakom solrosor.
Kullabergs växthus är byggt på tegelgrund.
En vingårds främsta uppgift är naturligtvis att tillverka vin till försäljning. Det gäller även för Kullabergs vingård som odlar druvor till olika sorters vin, även mousserat.  Men det finns också en vinbar som har öppet under sommaren. Och nu har du säkert gissat att det är i växthuset som vi levererat till platsen som baren "Skänken" är belägen. Det är 40 kvadratmeter och byggt på en vacker tegelgrund, vald för att matchar de andra byggnaderna som finns på platsen. Det går även att delta i runturer med provsmakning av vin på gården. Kullaberg är ett utflyktsmål som verkligen är värd en omväg med andra ord.

Handelsträdgården Löfstad slott

Vitt växthus med pulpettak bakom solrosor.
Det 130 kvadratmeter stora växthuset som är basen för Handelsträdgården Löfstad Slott.
Strax utanför Norrköping ligger Handelsträdgården Löfstad Slott dit vi levererade det 130 kvadratmeter stora växthuset år 2017 som nu är en blomstrande handelsträdgård. Det är fantastiskt att se hur den här platsen blivit ett uppskattat utflyktsmål för alla i trakten. I det intilliggande cafét går det att få sig något smarrigt till livs. Ett besök här blir lätt ett inspirerande upplevelse både för oss med kärrlek till växthus som för alla som söker fina och udda växter. Vi var även inblandade i valet av kulör när växthuset byggdes. Det resulterade i den grågröna nyansen som forfarande är en riktig favorit. Kika lite extra på den när du är på platsen.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.