Påsk är en tid då man kan njuta av narcisser, åtminstone i vasen. Rabattens blomning får man vänta på ett tag till.

Så här i påsktider hittar man påskliljor i livsmedelsbutiken där de säljs i små taniga buntar. Förvandlingen sker när man placerar dem i vatten. Nästan genast vecklar de magra knopparna ut sina prassliga kronblad och helt plötsligt har man en fin bukett.
Men den folkkära lökväxter är så mycket mer än de kanariegula blommorna. Det finns en mängd olika arter, alla med lite olika uttryck. En del är kraftfulla och stolta med stor trumpet medan andra har ett något mer blygsamma och skört uttryck. Några är helt vita medan andra är klassiska med en röd ring på toppen av sin trumpet. Vi har lärt känna den sistnämnda som pingstlilja.
Carl von Linné har beskrivit en handfull arter av narcisser och Olof Rudbeck den äldre avbildade ett 30-tal i Blomboken utgiven i ett exemplar på 1630-talet enligt Carolinabiblioteket i Uppsala.
Narcisserna är ljuvliga både i vasen inomhus och i rabatten utomhus där de har en lång säsong samtidigt som de dessutom får stå ostörda för de fyrklövade vännerna. Doftar gott gör de också. Om man vill få dem att trivas finns det vissa knep, både när du sätter dem i vatten och i jord.

Så får du narcisser att trivas i vasen

Så får du narcisser att trivas i jorden
Narcisser planteras på hösten, gärna så tidigt som möjligt, i slutet av augusti eller under september månad. Plantera dem på cirka 15 centimeters djup och med 10 centimeters mellanrum. Välj bort alla skadade lökar eftersom det kan föra med sig sjukdomar till jorden. Påsk- och pingstliljor trivs både i halvskugga och sol. På våren vill de gärna ha fuktig jord som ska vara näringsrik, kraftig och mullrik.
De blommar under andra halvan av maj lite beroende av vad man bor i landet. När blomningen är över ska bladen vissna ner innan de avlägsnas. Narcisser är perenna och vissa av dem sprider sig till och med vilket är ytterligare en anledning till att satsa på den ljuvliga blomman i trädgården.
Foto: Helena Kasik och Maria Sånge. Arr i Waldemarsuddekruka; Chrisitna Öhman, Waldemarsudde.

Dela