Nu förbereder vi växthuset för våren.

sittplats utanför växthus
Det är en perfekt tid för vårbruk i växthuset. Så här gör vi för att få vintern att rasa ut lite snabbare bland våra fjällar. Snart är sommarn här i purpurvågor.
Det är redan mitten på  april och i år har våren verkligen dröjt. Kanske får vi får vi räkna med ytterligare några  bakslag. Men som vi förtjänar ljusets återkomst och våryra. Det börjar liksom bubbla i kroppen av liv och vi längtar ut till växthuset i princip hela tiden. Det är roligt att kicka igång säsongen med ett prydligt växthus och därför är det dags att hugga tag i vårsysslorna. Vi skrider till verket med fönsterputs i den ena handen och en kanna kaffe i den andra. Det här är vad vi gör i växthuset just nu.
vitt växthus i vårljus.

Vårstädning

Vi städade växthuset redan i höstas. Nu nöjer vi oss med en lättare uppfräschning och med att torka fönsterrutorna. Vi börjar med att bära ut allt löst i växthuset, även alla övervintrade växter. Samtidigt passar vi på att se över våra gröna vänner som förgyllt vår tillvaro under vintern. Vissa planterar vi om i ny jord medan andra bara får en giva ny jord på toppen i krukan. En lätt klippning och putsning brukar de må bra av. De får stå ute en stund med när vintern är bortspolad sätter vi tillbaka dem, fina och nyfriserade i väntan på varmare tider då de kan stå utomhus dygnet runt.

Vi tömmer inte jordbäddarna helt och hållet allt för ofta. Istället jordförbättrar vi. Det är också så som många kunder väljer att göra. Det är många som gräver ner bokashi-kompost och kogödsel i sina jordbäddar vilket ska ge ett fantastiskt fint resultat när man väl lär sig behärska tekniken.

vitt växthus i vårljus.

Bildtext

Bot mot temperaturväxlingarna.

Våren är förrädisk då temperaturen förändras i berg-och-dalbana. Soliga dagar är kan det bli riktigt varmt men så fort dagen skymmer sjunker temperaturen. Det är det bra att ta höjd för genom att skydda växter och småplantsodlingar. Fiberdukar och bubbelplast är inte särskilt vackra skydd men det fyller sin funktion i det här fallet. I växthuset i Nacka har vi också installerat en frostvakt som går igång vid en viss temperatur. Det är ingen dum investering för såväl växter som människor.

Lisa Jansson, som i omgångar hjälpt oss att plantera i växthuset, tipsade tidigare om att det är smart att ha en vattentunna i växthuset. På det sättet har man inte bara vattnet på nära håll när den automatiska bevattningen behöver förstärkas, eller för att skrubba rent krukor och redskap. Vattentunnan lagrar även värmen i växthuset.

Ytterligare ett sätt är att bygga en mur i växthuset som magasinerar värme. Nackaväxthuset som vi använder som visningsväxthus, är monterad med en trävägg. Den magasinerar inte värmen på samma sätt som en betong- eller stenmur. Men lite hjälp på traven i jakten på plusgrader bidrar den med.

vitt växthus i vårljus.

Inredningen.

Innan säsongen kickar igång på allvar är det bra att inventera inredningen. Är det någon möbel som saknas för att göra växthuslivet ännu härligare? Vi har möblerat med en arbetsbänk mot träväggen. Det är nog det bästa vi gjort eftersom den är användbar såväl till förvaring som för avställning och arbete. Den som följe oss på Instagram såg kanske det tuffa blomstertrappan som @familjengron låtit bygga i sitt växthus. Det är en riktig fiffig möbel som som slukar massor med småplantor, tillverkad speciellt för att passa ovanpå odlingsbäddarna.

Så här års brukar vi även gå igenom verktygslådan för att se om det är något som saknas, eller slitits ut. I Nacka saknar vi en fin knopphängare som vi kan använda för att organisera förkläden, verktyg och andra saker som vi vill ha tillgång till på nära håll. Vi hittar ingen som vi tycker fungerar riktigt bra, så snart får vi väl tillverka en egen modell som stämmer bra med reglarnas cc-mått.

vitt växthus i vårljus.

Vi dekorerar med vårblommor.

vitt växthus i vårljus.
När det ser prydligt och rent ut i växthuset så kan det vara dags att ta en tur till den lokala handelsträdgården för att köpa vårblommor. Våra favoriter är utan inbördes ordning, snödroppar, primula, violer, minipenséer och pärlhyacinter. Finns det backsippor så kan det hända att några krukor av dessa skönheter också får följa med in i växthuset.  Men det finns en mängd ljuvliga blommor att njuta av så här års. Glöm inte bort den vackraste av dem alla – kungsängsliljan.
vitt växthus i vårljus.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 Comments on “Nu förbereder vi växthuset för våren.”

  1. Hej!
    Har letat länge efter en gedigen och bra arbetsbänk. Vart hr ni köpt er?

    Hälsningar,
    Annelie

    1. Hej Annelie, vi har specialgjort bänkarna så att de ska passa med växthusets mått. Vi drömmer om att få tid att börja tillverka dem i framtiden. Vi har ju ett eget snickeri, men som det ser ut nu så hinner vi inte med det.

  2. Behöver förbättra ventilationen. Bivaxkolvarna verkar ha gjort sitt. Var kan jag hitta dessa för utbyte? Hos er?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *