Nu planterar vi cyklamen i växthusets jordbäddar.

Cyklamen och kryddväxter är vackert i växthusets jordbäddar just nu.

Nu ersätter vi tomat- och gurkplantorna med vit cyklamen i växthusets upphöjda jordbäddar. Så här sköter du den ljuvliga växten.

Vi har tömt växthuset på tomat- och gurkplantor eftersom de såg ganska risiga ut. Kryddväxterna har vi dock sparat. Mellan dem planterar vi cyklamen, både stor- och småblommig. De vita blommorna är väldigt vackra mot grön rosmarin och timjan. Dessutom är cyklamen en växt som trivs bäst när de får stå ljust och lite svalt. Ett växthus eller orangeri är, så här års en perfekt växtplats för den, med andra ord.

Cyklamen blandat med kryddväxter i växthusets upphöjda jordbäddar.

Sitt namn har cyklamen fått från från grekiskans kyklos som betyder cirkel eller rundel. Det är också i Gekland som man närmast kan se dem blomma i vilt tillstånd. Det är en magisk upplevelse när blommorna färgar bergen rosa på våren då de slår ut på kal stjälk.

De cyklamen som vi odlar idag skiljer sig från dessa ljuvliga vilda växter på det sättet att de odlade har mer blad och blommor och ett kompaktare i växtsättet. Köp gärna svenskodlade plantor som är välutvecklade med många knoppar. Stänglarna ska växa rätt upp och bladverket ska vara fint och kompakt.

Cit cyklamen är vackert i växthuset mot kryddväxternas gröna bladverk.

Så här sköter du din cyklamen.

Vattna den regelbundet, låt den inte torka ut. I växthuset torkar jorden inte ut lika snabbt som den gör inomhus. Lättast är att sticka ner ett finger i jorden och på det sättet lära sig att känna när det är dags. Om du har tillgång till regnvatten är det bra att använda det. Cyklamen gillar mjukt vatten. När du planerar cyklamen i de upphöjda jordbäddarna ska du tänka på att inte sätta den för djupt eftersom det kan göra att växten blommar sämre.

En reaktion på “Nu planterar vi cyklamen i växthusets jordbäddar.”

  1. Pingback: Njut av hösten i växthuset under allahelgonahelgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.