Odla chokladblomma i eller utanför växthuset.

Chokladblomman är en oemotståndlig växt i växthuset.

Oemotståndlig och mystisk. Vi har satt mörkröda chokladblomman i växthusets jordbäddar tillsammans med väldoftande kryddväxter. Så här sköter du den mystiska skönheten.

Delikat, väldoftande och med ett förföriskt namn. Jag tror att jag kan prata för alla oss på Sweden Green House när jag påstår att chokladblomman är en fantastiskt vacker blomma som passar lika bra i växthusets jordbäddar som i krukor och urnor utanför växthuset eller på terrassen.

Den purpurröda blomman är ganska liten men med rätt sällskap gör den stort intryck. I växthuset planterade vi den inför en fotografering i jordbäddarna på den bortre kortsidan. Vi blandade den med persilja, rosmarin och med vinrankan som sedan några säsonger tillbaka är planterad där i.

Men utanför en av Stockholms kända cafékedjor såg jag den planterad med den vita skira snötöreln ´Diamond Frost`. Det var en fin kombination då de nästan svarta blommorna liksom svävade över den skira mattan av snötörelns vita små blommor.

Det är ingen slump att man oftast ser chokladblomman planterad i krukor. Den övervintrar nämligen inte i vårt klimat men om du flyttar krukan inomhus under vintern klarar den sig till nästa säsong.

Den purpurröda väldoftande chokladblomman.

Sköt din chokladblomma så här:

  • Plantera plantan i en passande jord för krukor och urnor och placera den så ljust och soligt som möjligt.
  • Vattna lagom mycket, får den för rikligt med vatten kan den ränna iväg och blir ranglig, åtminstone kanske någon tycker det. Andra kan gilla att den blir högrest och sirlig. Vattnar du för lite å andra siden kan bladen gulna.
  • Övervintra plantan frostfritt, i ett växthus med frostvakt till exempel. När du sätter ut plantan på våren kan den vara lite seg i starten. Men när chokladblomman sätter fart blir man i regel rikligt belönad.
  • Glöm inte bort att också njuta av den underbara doften.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.