5 växthus vi byggt i historiska miljöer.

Växthuset som vi byggt mot vägg på Staberg bergsmansgård utanför Falun.

Jag berättade i ett tidigare inlägg att vi ska bygga ett växthus på Stjernsunds slott i Askersundstrakten. Med det är inte det första växthuset vi bygger i slotts- och herrgårdsmiljö. Nedan har jag plockat ut 5 av dem.

1. Nynäs slott

Vid kusten mellan Trosa och Nynäshamn ligger Nynäs slott med park och trädgård som alltid är öppet för besökare. Det finns till och med ett litet vandrarhem på orådet där man kan övernatta om man skulle vilja tillbringa en längre tid i den natursköna trakten. Växthuset som vi byggt ligger i undanskymd del av trädgården som kallas för Rehabiliteringsträdgården. Här bedrivs trädgårdsterapeutisk rehabiliteringsverksamhet i Landstingets regi. Men växthuset är ändå öppet för allmänheten under vissa tidpunkter, under helger och under sommarhalvåret då verksamheten inte pågår, till exempel.
Växthuset vi byggt i trädgården vid Nynäs slott.
Nynäs slott.

2. Hovdala slott.

Växthuset som vi byggt på Hovdala hör till ett av de äldsta vi uppfört. Det finns en slottspark och trädgård som man kan besöka där man bland annat kan beskåda den sällsynta pimpernöten Staphylea pinnata, en av de första nytto- och prydnadsväxter som infördes i svenska trädgårdar. Parken och trädgården, där vårt växthus finns, är öppet för besökare året runt.
Det vita växthuset som vi byggt i trädgården som hör till Hovdala slott.
Växthuset på Hovdala är helt vitt för att matcha slottet.

3. Gunnebo slott.

Det här är verkligen ett slott väl värt ett besök. Jag är nästan avundsjuk på alla som bor i närheten av den här vackra platsen. Det finns både spännande arkitektur och flera vackra trädgårdsrum att besöka. När vi var där var man i full gång med att renovera det gamla orangeriet i ursprunglig 1700-talsstil. Här kan du läsa mer om Gunnebo.

Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Växthuset på Gunnebo slott ligger lite i skymundan.

4. Staberg bergsmansgård.

Falun och Staberg är en annan underskön plats väl värd att besöka. Extra kul är att växthuset vi byggt med isolerglas delvis används för odling av kulturväxterna som är planterade i parken. På Staberg har man som tradition att odla gamla sorter av bland annat humle. Här finns mer bilder och information om den vackra herrgården och parken.

Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
I växthuset på Staberg bergsmansgård odlas det flitigt. Tack vare isolerglaset kan man kicka igång småplantsodlingen tidigt på året.

4. Katrinetorp Landeri.

På Katrinetorp utan för Malmö, har jag själv aldrig varit. Men en god vän och kollega var nyligen där och blev väldigt imponerade. Gården kallas för Katrinetorp Landeri och är en av Sveriges mest bevarade empireanläggningar. Byggnaderna har genomgått en varsam renovering och i dag finns det såväl kafé, restaurang och butiker på området. Växthuset som vi byggt är arkitektritat för att passa miljön och verksamheten. Om du är sugen på att besöka Katrinetorp rekommenderar jag dig att kontrollera öppettiderna. Återkom gärna med dina åsikter efter besöket. Vad tyckte du om Katerintorp och växthuset vi byggt?
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Det arkitektritade växthuset på Katrinetorp Landeri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.