Om att förlänga – inte livet måhända, men man vet aldrig.

Ett grått växthus i skymningsljus.
Vintertiden är härlig på många sätt men visst vore det bra om sommaren vore lite längre här i vårt vackra och avlånga land? Lösningen som bidrar med livskvalitet året runt kan vara ett växthus. Så här tänker vi.
Vi lovar inte att livet med växthus ger dig evig ungdom. Men däremot finns det många saker du kan förlänga när du har ett växthus i din trädgård. Här är några exempel.

Förläng odlingssäsongen

Småplantsodling i växthus.
I ett växthus kan du börja driva plantor tidigare.
I växthuset kickar du igång odlingarna tidigare och avslutar dem senare. Det finns till och med de som odlar året runt i växthus, för just när du rivit bort det som återstår av tomat- och gurkplantorna är det dags att börja så asiatiska grönsaker. Sara Bäckmo är en trädgårdsprofil som har fena på vinterodling av grönsaker. Om du skulle vilja prova att odla på vintern så finns det mycket information på hennes blogg. Hon har även skrivit böcker om vinterodling.
Småplantsodling i växthus.

Förläng kvällen.

Grått växthus i skymning.
Skymning i växthuset hos Victoria Skoglund.
När kvällarna blir allt kortare och kyligare framåt sensommaren så är det härligt att förlänga dagen och kvällen inne i växthuset. När det börjar skymma kryper du helt sonika in i växthuset som forfarande är varmt och fortsätter med dagens aktiviteter. Känslan av att vara utomhus kvarstår men du är skyddad mot den kalla luften. Faktum är att du i växthuset lever en skyddad tillvaro året runt men det du söker skydd för kan variera över året. Det kan handla om envisa mygg, bullriga tonåringar, kvällskyla eller ljudet av grannens brölande gräsklippare.

Förläng sommaren

Orangeriväxter på växthusförvaring.
När växthusodlingarna falnat är orangeriväxterna fortfarande gröna och frodiga.
Med växthuset tar sommaren inte slut bara för att frosten nyper tag i växterna i trädgården. Inne i växthuset kan du ordna så att det är grönt ett tag till. Krukodlade orangeriväxter gör att det är lummigt, kanske hela året till och med, medan en värmare eller en braskamin höjer temperaturen ganska raskt vilket ger en behaglig temperatur både för människor och växter. Om du fortfarande tycker att det är kyligt kan du alltid sätta på dig en mysig ulltröja eller svepa in dig i en varm pläd. Vår ambassadör Svante Öquist är en riktig förebild när det gäller åretruntanvändning av växthuset.

Förläng huset.

Ett förråd som förlängts med ett växthus.
Ett växthus med sadeltak förlänger här ett förråd.
Inte minst viktig är den här sista punkten som handlar om att du kan bygga växthuset som en förlängning av ett hus. Om det finns en byggnad på tomten redan, så kan du ha den som utgångspunkt för ditt växthusbygge. Du kan naturligtvis också förlänga bostadshuset på olika sätt, antingen med ett växthus som är skräddarsytt för just dig, eller med ett växthus i standardmått. Här följer några exempel.
Pulpetväxthus byggt mot vägg.
Det här växthuset med terrasserad sockel förlänger det vita bostadshuset.
Vid det här laget har vi byggt ganska många växthus av det här slaget i olika modeller. Det kan handla om att man vill förlänga sitt bostadshus för att ha odlingarna på nära håll - kryddorna till matlagningen till exempel, eller för att kunna kliva ut i morgonrocken med sin kaffekopp utan att behöva gå utomhus. Men vi har också byggt växthus i anslutning till andra byggnader som redan finns i trädgården. Ett bygge som är extra intressant är de röda huset som är förlängt med ett växthus. Paret som beställde det ville ha en galleriverksamhet kombinerat med växthusodling. Resultatet blev en spektakulär byggnad som är monterad med pulpettak.

Förläng livet.

Pulpetväxthus byggt mot vägg.
Att ett växthus bidrar till ett längre liv är nog en sanning med modifikation. Men känslan av att kunna trotsa väderlekar av olika slag och njuta av en enkel måltid tillsammans med nära och kära mitt i den väldoftande spenaten i växthuset sätter åtminstone en tjock guldkant på tillvaron. Det vågar vi lova.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Om att förlänga – inte livet måhända, men man vet aldrig.”

  1. Hej,

    Jag vill förlänga huset med ett växthus och funderar på en lite annorlunda lösning. Kanske ni kan hjälpa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *