Om att odla vin i växthuset

Vinplanta med frukt i växthuset.

Odla vin i växthuset eller ej, det är frågan.I det här inlägget tipsar vi om hur du beskär och sköter vinplantorna som du planterar i växthuset. Viktigast av allt är egentligen att du planterar vinet direkt i marken så att rötterna får fritt spelrum utan att skada betonggrunden.

Det råder delade meningar om man ska odla vin i växthuset eller ej. En del tycker att vinstocken tar för stor plats medan andra bara ser fördelarna. En del använder den starkväxande plantan för att skapa skugga medan andra gör vin av sin skörd. Har man ett litet växthus så kanske man ska tänka efter innan man sätter en vinplanta i jorden men här på Sweden Green House är för att odla vin. Där en ljuvlig växt att följa under hela säsongen, från de första ljust gröna bladen till klasarna som dignar på stjälkarna och de vackert gula papperstunna bladen som långsamt faller på marken på hösten.

Om du är i ett skede då du bestämt dig för att bygga ett växthus och drömmer att med tiden ha en knotig vinstock som ormar i sig upp i växthustaket så ska du planera för det redan när du gjuter din bottenplatta. Vi rekommenderar att man gör ett hål i betongen där plantan ska växa så att rötterna kan sträcka ut sig utan att de gör någon skada i betonggrunden.Vinplantan under sommar och höst.Plantering

Plantera vinet i näringsrik planteringsjord och sätt plantan på samma nivå som i krukan den satt i när du köpte den. Tryck till jorden och vattna rejält. Vissa sorter vill ha en något surarare jord men många av de sorter som kommer från Mededelhavsländer vill ha en jord med normalt PH-värde. Dra grenarna åt det håll du vill att de ska växa. Det går bra att använda ståltråd men Eva från Sweden Green House har kommit på den smarta idén att använda bambukäppar som stöd för rankan.

Odling

De första åren, innan rötterna har etablerat sig i marken bör man vattna ordentligt och eventuellt ge lite näring på sommaren. Men efter några år kommer rankan att klara av att försörja sig själv.

Beskärning

Man gör en huvudbeskärning en gång om året på hösten när alla bladen fallit av. Det bästa är att bygga upp några huvudrankor. Vi har fyra stycken på den som växer i vårt växthus. Från huvudrankorna växer det ut sidorankor och på dessa växer det druvor.

Första året tar man bort grenar som är överflödiga det vill säga de som korsar varandra och de som växer allmänt tokigt. I november och december skär du bort cirka 75% av årets tillväxt. Det gör du även nästkommande säsong och ända tills din ranka nått den storlek du önskar. Sidoskotten från rankan beskärs antingen helt eller efter en till två knoppar. De är från dessa nästa års frukbärande sidoskott kommer.

När plantan nått sin slutliga storlek ska du nästkommande höst skära ner allt utom de långa grenar som bildats. Dessa binder du upp så som du vill att ditt vin ska växa.

Sommarbeskärningen kallas för piercing och innebär att man bara skär bort mjuka delar på vinet, ingenting vedartat. Skott som bär druvor skärs in två till tre blad efter druvklasen. Skott som skjuter ut från beskärningspunkten beskärs också efter två till tre bladpar. Det här gör man för att all kraft ska gå till druvornas utveckling och mogning istället för tillväxt av nya blad.

Gallra även bladen regelbundet, om det blir för tätt i bladverket kan druvorna lätt mögla.

Om du odlar vinet för att få skugga i växthuset och därför vill ha en yvig planta är beskärningen inte lika viktig.Vinet mot växststödet i bambu har mogna druvklasar.Vad gör man med sin vindruvsskörd?

Ingenting skulle nog vår Eva svara. De är så vackra i sig och bidrar med en speciell atmosfär i växthuset. Det blir lite av en fransk Medelhavsstämning där inne och man blir faktiskt lite mallig av att kunna visa upp de vackra klasarna för de besökare som kommer till växthuset.

Men det är många som kokar saft på vindruvorna varav en del blir gelé till höstens söndagsstekar. Andra gör likör medan de som får större skördar ger sig på att göra vin av sina druvor och det skulle väl inte vara så dumt att lagra några flaskor av sitt alldeles egna vin i källare.

Ett recept på gelé.

Blanda 2 liter välsköljda och rensade vindruvor med två skalade kiwifrukter eller en mango och 4 dl vatten. Låt koka i 10 minuter och mosa bären mot grytans kant. När blandningen kokat klart häller du den i en silduk. Låt den självrinna i cirka 40 minuter. Häll saften i en ren gryta. Tillsätt 9 dl syltsocker och en halv till en tesked multigelésocker, beroende på hur fast du vill att din gelé ska bli. Rör om och låt stormkoka i en minut. Gör geléprovet genom att hälla lite gelé på ett fat. Dra ett finger genom massan, om den inte rinner ihop igen är gelén klar. Skumma väl och häll upp i noggrant diskade, helt rena fina geléburkar. Sätt på locket.Vinet mot växststödet i bambu har mogna druvklasar.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

6 Comments on “Om att odla vin i växthuset”

  1. Jättefina bilder och informativ och god text! Har ingen erfarenhet med vinstock, men har lust att försöka! Några tips på blå druvor – planteras i oisolerad växthus på västkusten … Tack!

    1. Tack för positiv feedback, vad roligt att höra, bilderna är tagna i augusti förra året, när vinet var som vackrast. Men den är även oerhört vacker senare på säsongen, som jag skrev. Vi håller på att undersöka vad det är för sort, återkommer om jag får tag på namnet. Håll så länge till godo med dessa tips som jag hittade.

      Blå Burgunder, zon 1-2, blå druva
      Himrod, zon 1-2 – växthus, gulgröna kärnfria druvor.
      Vanessa, blå kärnfria, zon 1-2 – växthus.
      Glory van Boscop, blå druva zon 1-2 – växthus.

      Vi har ju en blå druva men jag blir lite nyfiken på Himrod. Sedan finns det även så kallade staketdruvor från Baltikum som är härdiga till zon 4 och som man alltså kan odla på friland men jag skulle tänka att det är kul att prova en växthussort när man har möjlighet.

  2. Har en ranka som står i ett uterum med stammen under uterumsplattorna (mogna druvor blir blå och söta) som är 35 år, med 6 kraftiga sidoskott (plantan ingick i husköpet).
    För tillfället är druvklassarna gröna.
    Luftar med ett fönster och en skjutdörr öppen på natten under dagen öppnas skjutdörren ännu mer (detta sker även om det regnar utomhus).
    Problemet är att på vissa druvor( två, tre st. ) per druvklasse kan där bildas en grå hinna , som även kan försvinna lite (ser ut som lite damm och känns smått talkig).
    Luftar jag för lite eller för mycket?

    1. Hej och tack för din fråga. Det låter som du får lite mjöldagg på ditt vin. Det är ju en svampsjukdom som jag misstänker kommer ibland trots att man tycker att man gjort allt för att förhindra dess framfart. Jag hittade mer information om mjöldagg på vin. här:https://vinifierat.se/2018/08/16/mjoldagg-i-vingarden/. Visserligen för proffesionell odling, men du kanske får ett och annat tips ändå. Rätt beskärning kan också förhindra angrepp av mjöldagg. Läs mer här: https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/om-odling-och-skotsel-av-tradgard-och-vaxter/tips-och-beskrivning-pa-beskarning-av-trad-och-vaxter/beskarning-av-vinranka

      Lycka till med vinoldingen!
      /Helena, Sweden Green House!

  3. Hej! Vi planterade 2 vinrankor i våras då frosten va över i vårt växthus . Den gröna har blivit stor med långa grenar . Men den röda växer långsamt skjuter skott men inte så lång. Vet att förta året få man i bland inga klassar. Är den röda sjuk.

  4. Jag vet inte hur dina vindruvor är planterade men de ska helst planteras i jorden – inte i kruka. Men det låter inte som den är sjuk, kanske bara lite långsam i starten. Jag skulle vänta och se hur den utvecklas nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *