Varför ett växthus i trä

Eva Halfwordson från Sweden Green House berättar om hur hennes passion blev ett växthusföretag.
Efterfrågan på växthus stiger i takt med att vår längtan efter att odla ökar. Det är möjligheten att förlänga säsongen som lockar. Här berättar Eva Halfwordson från Sweden Green House om sitt växthusintresse och varför hon startade ett företag som ritar, tillverkar och bygger växthus i trä.

Augusti i Storängen strax utanför Stockholm. Ljuset flödar in genom glaset i det stora träväxthuset. På det handslagna tegelgolvet är olika krukor grupperade och fyllda med plantor av olika slag. Det är olivträd, melonplantor, blåregn och minikiwi bland annat. I de upphöjda bäddarna börjar tomaterna skifta färg medan tjocka gurkor tynger ner de uppbundna plantorna på motsatt sida.

Ewa Halfwordson, som tillsammans med Magnus Wiström driver Sweden Green House, bullar upp med kaffe och choklad på det antika träbordet och medan kaffedoften sprider sig berättar hon om sitt stora intresse.

-Växthusodling är en livsstil. Man kan inreda det så att man får plats med odlingar, socialt liv och för sin hobby. Själv har jag ofta middagar för vänner och familj här.

Varför ett växthus i trä?

Idén till Sweden Green House fick Eva Halfwordson för snart 15 år sedan då hon sökte ett växthus till sin tomt med hus från förra sekelskiftet i Storängen. Hon hade förälskat sig i de klassiska växthusen i trä som finns på Rosendals trädgård i Stockholm och på Sofiero i Helsingborg. Eftersom hon inte hittade något lät hon istället bygga ett med reglar från de gamla växthusen i Tungelsta handelsträdgårdsstad.

Ett växthus förlänger säsongen samtidigt som det blir ett utrymme för odling, socialt liv och för att utöva en hobby.

-När mitt hus stod klart insåg jag att det var mer än bara en stor drivbänk. Jag upptäckte hur behaglig atmosfären är, hur vackert det blir med alla växter och hur gott det luktar från jord, blommor och blad. Här kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten

För att få alla detaljer på plats tog hon hjälp av en arkitekt och fick genom en vän kontakt med Magnus Wiström. Tillsammans ritade de ett första bashus som efter hand har vidareutvecklats. Bland annat sätter man metallister på taket vilket bidrar till att underhållet blir minimalt. Men grunden är fortfarande det ursprungliga växthuset som Eva lät göra till sig själv.

Ett växthus förlänger säsongen för både växter och människor.

Fördelarna med ett växthus är många, särskilt här i Sverige då vädret inte är så pålitligt. Att förlänga den korta svenska odlingssäsongen anger de flesta som orsaken till att man väljer att satsa på ett odlingshus. Men det finns andra fördelar. Inne i växthuset är det tyst och fridfullt. Du stänger ute storstadens alla ljud samtidigt som du slipper besvärande flygfän som mygg och getingar.

Växthusen kan vara fristående eller integreras med befintliga hus. Sweden Green House ritar även de byggnader som växthusen kan vara anslutna till. Det kan vara ateljéer, gästrum eller förråd som även kan vara isolerade för åretruntbruk.

-Många har insett att ett växthus adderar en särskild känsla i trädgården samtidigt som upplevelsen av att vistas i ett transparent hus är speciellt och nästan lite meditativ. Man kan förutom att odla i det, använda det som ateljé, kontor, café och andra former av mötesrum. Numera kan man också få hjälp av Sweden Green House att inreda sitt växthus, med såväl möbler som krukor och växter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.