Om linoljefärg och växthus

Linolja i flaskor och färgburkar på bord i växthus.

Linoljefärg är bra för både människa och trä. Därför använder vi det till våra växthus.

Som ytbehandling på våra träväxthus har valt att arbeta med linoljefärg. Anledningarna är flera. Linoljefärg består av linolja och pigment vilket ger ett bra och hållbart skydd mot väder, vind och årstidens växlingar. Linoljefärgen är dessutom snäll mot träet och låter det andas. Det är en färg som inte flagnar och därför lätt att underhålla. Dessutom luktar det gott när man arbetar med den.
Linoljefärg på burk och oljeflaskor på bord i växthus.

Engwall & Claesson heter vår färgleverantör.

Sedan ett par år tillbaka samarbetar vi med Engwall & Claesson och på deras webbplats finns det mycket information om linoljefärg.  I samråd med specialister har vi också tagit fram sex olika färgnyanser som vi tycker passar in i trädgårdsgrönskan och som stämmer med olika arkitekturstilar.

Under de 20 år som vi snart varit verksamma har vi märkt att många som bor i bostadshus med modernare arkitektur gärna väljer att måla växthusen i en mörkare färgnyans medan den som bor i ett hus från sekelskiftet helst vill ha ett klassiskt vitt odlingshus. För den som är lite mer djärv i sin smak har vi också tagit fram en röd och en grön nyans. Den röda nyansen är väldigt vacker till rött tegel medan det gröna är urfin i en tallskog till exempel. Det finns naturligtvis en mängd olika undantag.

Sex olika nyanser av linoljefärger till träväxthus.

De här nyanserna har vi valt ut som en bas. Färgkoderna hittar du nedan.

Egentligen kan du välja exakt den färg du vill men de här färgerna är de basfärger som vi använder. Från vänster till höger i bilden ovan är det: Barkmullsbrun(S8010y10R), Tallbarrsgrön(S6020G10y), Tegelstensröd(S4550y80R), Herrgårdsgrå(S2502Y), Askgrå(8000N), Stockholmsvit(S0502Y).

(Tänk på att färgerna ser olika ut på olika skärmar. Bilden ovan ger alltså bara en indikation på hur färgen ser ut i verkligheten.)

Har du andra idéer om vilken färg du önskar på ditt växthus är du välkommen att diskutera det med oss. Om du kommer på våra växthusmingel ska du passa på att kika på våra uppmålade färgprover.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.