Placering av orangeri, glas- och växthus

Ett växthus inbäddad i trädgårdsgrönska.
Nä, någon lathund eller facit för själva placeringen av ens växthus existerar inte Varje tomt och plats är helt unik. Däremot en checklista i fråga om väderstreck, kvällssol, morgonsol, skuggning, användning med mera. Ta hjälp av proffsen på Sweden Green House.

Redan när det stod klart att vi skulle få ta över det växthus på 24 kvadratmeter som agerade ”Majas Växthus”, i den stora utställningen ”Lena Andersons Värld”, på Millesgården under sommaren 2019, började vi i tankarna placera det i vår trädgård. Tämligen raskt hade vi tvärsäkert hittat den ultimata platsen. I österläge och väldigt nära vårt boningshus. När hösten och stundande nedmontering och flytt av huset från Lidingö till Sköndal närmade sig, gjutningen av platta blev plötsligt aktuell, kom Eva Halwordson och Magnus Wiström, de två grundana och ägarna till Sweden Green House, på besök till vår trädgård. Inte bara på vårt initiativ utan lika mycket på deras. Lite av en besiktning och bara av godo. Efter mer än 20 år av växthusbyggande kan man tveklöst och utan överdrift påstå att dom i fråga om placering – ”seglat förr”.

Glömmer aldrig hur nöjda och stolta vi var när vi ampert förkunnade att där – där ska vårt växthus stå.

Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Måste säga att såväl Eva som Magnus uppbådade ett pyramidalt mått av diplomatisk höjd. Ingen av dem bet raskt ifrån sig: ”Där! Är ni inte riktigt kloka? Där kan inte ett växthus på 24 kvadrat stå och komma till sin rätt. Inte på något sätt!” Fastän jag i efterhand fattar att det måste ha varit precis det – om inte än mer brutalt formulerat – som båda tänkte i den stunden. I stället höjde Eva en aning på ögonbrynen, log milt, helt utan förakt och pekade på en diametralt annan plats – så långt ifrån vår väl uttänkta ultimata placering som det bara gick – och undrade stillsamt: ”har ni aldrig tänkt att där – där i det där hörnet föreställer jag mig att det skulle kunna bli ett perfekt läge …
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.

Ett läge som inte bara var så långt ifrån vår egentänkta placering som möjligt – utan också så långt som möjlig från själva boningshuset.

Hur övertygad man än är i föreställningen om sin egen såväl förmåga som kunskap krävs det bara ett litet mått av ödmjukhet för att ta till sig professionella råd från någon med långt större erfarenhet och kunskap än en själv. I det här fallet dessutom helt kostnadsfritt.

Sedan senhösten 2019 lever vi med ett växthus på 24 kvadratmeter som har en – ja, utan överdrift – ultimat placering på vår tomt.

Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Så långt bort att sträckan inte går att benämna som ropavstånd. Man kan dra sig undan och får vara ifred vilket är nog så viktigt med tanke på att vi lever med vårt växthus året runt. Under lågsäsong, läs: all-icke-odlings-tid, gäller det för att vara vårt lantställe. Eftersom vi är egna företagare med varsina hemarbetsplatser i vårt vanliga hus – fungerar växthuset perfekt för distansarbete och som mötesrum. Nä, någon lathund eller facit för själva placeringen av ens växthus existerar inte då varje tomt och plats är helt unik. Däremot en checklista i fråga om väderstreck, kvällssol, morgonsol, skuggning, användning med mera. Det allra viktigaste även i fråga om checklistan – ta hjälp av proffs som har ”seglat förr”! Vi kunde helt enkelt inte ha valt en bättre plats. Den är ultimat. Endast och allena tack vare Eva och Magnus! Två riktiga världsomseglare.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *