Recept på päronkakan från växthusmiddagen.

Päronkaka på fat och en kopp te

Enkelt med råvaror i säsong är en av Sanna Fyring Liedgrens tips på hur du lyckas med festen. Päronkakan som serverades som dessert var de många som ville he receptet på.

Försvinnande god är det minsta man kan säga om päronkakan som serverades till dessert i växthuset härom kvällen. Matkretören Sanna Fyring Liedgren som till vardags driver företaget Marmeladeriet gillar att arbeta med säsongens råvaror. Päron är också en något bortglömd frukt som är väldigt god. Alla som åt av kakan frågade efter receptet. Därför tänker jag att det kan vara fler som är intresserade. På begäran kommer därför receptet på Evas päronpaj. Lycka till i köket.

Päronkaka och en bit bit av den tillsammans med en kopp te.
Sannas himmelskt goda päronkaka. Nedan har du receptet.

Evas päronpaj

Riktigt mogna päron är tricket för att få denna paj drömgod. Så enkel att laga och den passar bra som dessert.

6- 8 bitar

Pajdeg

175 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker gärna råströsocker

1 tsk bakpulver

Fyllning

6 riktigt mogna päron

2 dl crème fraiche

4 äggulor

1 msk vaniljsocker

2 msk florsocker

finrivet skal och saft av 1/2 citron

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll i det smälta smöret. Rör ihop snabbt. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten.
  2. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i halvor och skiva dem på längden men låt de hålla ihop vid skalfästet. Tryck ut de skivade halvorna lätt som en ”solfjäder” och droppa över lite citronsaft så att de inte mörknar.
  3. Fördela päronen omsorgsfullt i formen. Rör ihop crème fraiche, äggulor vaniljsocker, florsocker, finrivet citronskal och citronsaft. Fördela blandningen mellan och över päronen.
  4. Grädda pajen i 25-30 minuter.

Foto: Helena Kaasik, recept Sanna Fyring Liedgren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.