Så skapar du orangerikänsla i ditt växthus.

utsidan av ett växthus med rabatt framför.
 Ett orangeri var från början något helt annat än det odlingshus vi tänker på idag. Ett växthus och ett orangeri liknar varandra ganska mycket men det finns några saker som skiljer dem åt.
Växthus, orangeri och vinterträdgård, de inglasade uterummen som vi älskar så mycket kan ha en massa olika namn. Förr var skillnaden dem emellan större medan föreställningen om vad de är idag flyter ihop allt mer. Det beror till stor del på att växthuslivet i allt större utsträckning blivit en livsstil där vi både odlar och har ett socialt liv. Men det finns fortfarande några saker som skiljer de tre varianterna åt.
I växthuset på Katrinerorps herrgård i Malmö.
Ett av de allra första växthus som vi byggde finns på Katrinetorps herrgård strax utanför Malmö. Tegelgolvet, muren och de krukodlade tomatplantorna som fanns i växthuset när bilden togs gör att det det egentligen skulle kunna kallas för ett orangeri.
Växthusbygge på Kullabergs slott.
I växthuset som vi bygger på Kullabergs slott ska det odlas citroner. Måhända är det därför ett orangeri vi håller på med.

André le Nôtre

Orangeriet är det som allra mest liknar ett växthus. Om man gör ett nedslag i historien så hamnar man i 1500-talet då det blev högsta mode att ha en samling exotiska träd, framför allt citrusträd i sina trädgårdar, åtminstone om man ägde ett slott eller ett herresäte och hade möjlighet att importera den här typen av träd. Trädsamlingarna kallades för orangerier.

Den franske trädgårdsmästaren André le Notre som bland annat skapade trädgården i Versaille, snurrade begreppet ett varv ytterligare. Han införde flyttbara planteringskärl till de stora träden. Ni känner säkert igen de stora träkrukorna på ben som man ofta ser i stora parker.

På vintern behövde man skydda de vackra träden mot den värsta kylan. Därför konstruerade man hus med stora glasrutor som gick att värma upp. Vintertid flyttades träden in i orangeriet som husen kallades för.

Några historiska orangerier

Orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala
Det vackra orangeriet i Uppsala Botaniska trädgård.

Men man behöver inte åka ända till Frankrike om man intresserar sig för orangerier. Du hittar ett riktigt vackert  orangerier väl värd ett besök vid Ulriksdals slott om du befinner dig i Stockholmstrakten.

Ett annat fint historiskt orangeri är det som finns i Uppsala botaniska trädgård, anlagd av Olof Rudbeck. Där brukar det arrangeras olika utställningar med växttema. Bland annat har den danska floristen Tage Andersson visat sina kamelior i lokalerna.

Orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala
Orangeri eller växthus är frågan? Det här växthuset har byggts med en mur som skydd mot grannar och breda socklar användbara för krukor. Det används flitigt, till odling naturligtvis men framför allt för att samla familj och vänner runt en härlig måltid. Kanske kan det betraktas som men orangeri - du väljer.

Förr var växthuset ett glashus som användes enbart för att odla i. Det låg även placerat längre bort i trädgårdan medan orangeriet låg nära bostadshuset. När orangeriväxterna flyttades ut på sommaren användes lokalen för middagar och fester.

Det är ju egentligen så vi använder växthusen idag. Vi brukar också säga att när växthuset byggs med murar, så börjar det likna ett orangeri. Men vad man kallar sitt inglasade paradis spelar kanske inte så stor roll.

Orangerikänsla i ditt växthus

Man lägger tegelgolv i växthus.
Golvläggning pågår i växthuset som vi byggt både med isolerglas och enkelglas.

Hur gör du för att enkelt förstärka orangerikänslan i ditt växthus? Har det byggts med mur så är halva jobbbet redan gjort. Vill du förstärka den här känslan lite extra så ska du välja ett golv av sten eller tegel. I vårt visningsväxthus har vi valt en handslagen tegel.

Förstärk orangerikänslan genom att satsa på tomma ytor där du kan förvara dina träd. På sommaren lyfter du ut dem i trädgården. Då kan du möblera i växthuset och använda det helt andra saker, kanske för avkoppling, som yogastudio eller för socialt umgänge.

Vill du gå hela vägen med orangerikonceptet kanske du ska överväga om du ska välja bort upphöjda jordbäddar och i stället odla i stora krukor. Ett alternativ är att inreda med jordbäddar men att skaffa ett lock till dem. Nu kan du använda dem till krukväxtförvaring eller som sittplats. Om du tröttnar på orangeritemat kan du enkelt förvandla det till ett växthus med fokus på odling.

Krukplanteringar i växthus.

Det måste också finnas någon form av uppvärmning i växthuset så att man åtminstone kan hålla en temperatur på 8 grader under vintern, en temperatur som brukar vara bra för de flesta orangeriväxter. Golvvärme, braskamin och frostvakt är bra värmekällor för både orangeriet och växthuset. Vill du ha värme i golvet måste den installeras redan när växthuset konstrueras.

Behöver du idéer och råd om hur du ska tänka när du inreder ditt växthus? Eller vill du kanske till och med ha hjälp med att planera hela inredningen och synkronisera med ytan runt växthuset så kan vi numera hjälpa till med det. Kontakta i så fall Helena Kaasik på info@swedengreenhouse.se.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.