Fixa växthusets arbetsplats inför säsongen.

Bildcollage för att skapa växthusets arbbetsplats.
Hur du med enkla medel får en praktisk och härlig arbetsplats inför odlingssäsongen i växthuset tipsar vi om i det här inlägget.
Att mötas av ett växthus som är städat är många gånger ren och skär lycka året runt. Under vintern blir det lätt lite av ett förrådskänsla där inne, särskilt för dem som inte är i växthuset lika mycket som under resten av säsongen.
Men det behövs ingen stor arbetsinsats för att platsen ska kännas härligt igen. Den här gången har vi gjort i ordning runt planteringsbordet. Vi närmar oss odlingssängen med stormsteg och arbetsplatsen brukar man använda ganska mycket under den här tiden på året. En trevlig arbetsplats gör att växthuslivet blir ännu bättre.
        Gör ett moodboard med bilder och använd det som utgångspunkt när du ska fixa din arbetsplats i växthuset.
  1. Krukor brukar man ha ganska många av. Vi tycker om lerkrukor, även när de är tomma eftersom det alltid att bra att ha en till hands - för omskolning eller för att plantera pelargonsticklingar. Att tömma dem på jord, borsta ur dem och ställa dem på hög med de största underst är ett enkelt sätt att skapa ordning runt odlingsbänken.
  2. Om man vill kunna tända ljus intill platsen där man står och arbetar kan vägghängda ljusstakar vara ett alternativ då det nästan aldrig finns tillräckligt med plats ovanpå planteringsbordet. Annars är loppisfyndade diton ett alldeles utmärkt alternativ och vem vet, kanske hittar du en ljusstake som går att hänga på väggen under din loppisjakt.
  3. Det är vackert med trädgårdsverktyg, även när de är jordiga. Men det kan vara en god idé att göra dem fina inför säsongen, både för att det är bra för odlingarna och för att verktygen blir så fina av en rengöring. Rada sedan upp dem i närheten av din arbetsplats.
  4. Flaskor till skott och kvistar som råkar brytas är alltid bra att ha till hands. Om man inte hittar gamla i närmaste lopphandel så kan man satsa på nya. På Zetas finns det en mängd olika varianter. Även Rosendals trädgård och Granit brukar ha fina småvaser.
  5. Så här års är det alltid bra att ha plädar tillgängliga. När man arbetar brukar man kunna hålla värmen men så fort man sätter sig brukar det ganska snart kännas kallt. En pläd gör att du snabbt får upp temperaturen igen.
  6. En korgväska eller shopper är användbar både för inköp och för att förvara saker i växthuset. Snören, handskar, fröpåsar, jag allt möjligt smått som man vill ha nära till hands men som man inte gärna vill se ”ligga och skräpa”, kan läggas i korgen.
  7. När arbetsplatsen är ordnad är det läge att börja med något kul projekt. Att odla kanske? Visserligen kan man tjuvstarta odlingssäsongen genom att köpa redan uppdrivna plantor. Men räkna med att du får anpassa dig efter vad som finns tillgängligt i plantbutikerna. Tomatplantorna brukar dock finnas relativt tidigt på säsongen. Kryddväxter hittar man oftast året runt. Men om det är något särskilt som du önskar odla, kanske en udda sorts aubergine eller en extra stark chili, så är det förodling som gäller.
  8. En stor rosmarinplanta bidrar med både doft och stämning i hela växthuset och det brukar finnas kryddväxter i handeln ganska tidigt på säsongen.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.