De första svenska tomaterna är här.

Tomatsallad på ovalt fat.
Jag lagar en klassiker! Panzanella en sallad som är så god bara som den är eller fint tillbehör till en bit grillad fisk eller kött. Allt som behövs är tomater, lite dagsgammalt bröd, skafferivaror och en näve färska örter
Panzanella på fat.

Panzanella

4 portioner

2 msk kapris (gärna inlagd i salt)

6-8 skivor ljust lantbröd

4 vitlöksklyftor

ca 6 msk olivolja

1 kg tomater i olika färger

2 små färska lökar

1 liten ask sardeller i olja

1 näve svarta oliver, gärna taggiasca

1 rejäl näve hackade blandade örter från kryddlandet t ex basilika, mynta, gräslök, persilja och timjan

2 msk rödvinsvinäger

salt och nymalen svartpeppar

  1. Lägg kaprisen i kallt vatten om du använder den salta varianten. Skär brödet i mindre bitar och stek dem, i olivolja tillsammans med några delade vitlöksklyftor, tills det är gyllne. Salta och peppra.
  2. Skär tomaterna i bitar och hacka löken. Dela sardellfiléerna på längden. Skölj ur kaprisen kaprisen.

3 Blanda brödet med tomater,lök, kapris, sardeller, oliver och färska kryddor i en skål. Ringla över lite olivolja och droppa över vinäger. Salta och peppra. Blanda runt salladen ordentligt och lägg upp på ett serveringsfat. Riv över blad av färska kryddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.