Godisbordet i jul – här är Sannas bästa recept.

Ett godisbord vill jag laga till jul! Här kommer några av mina finaste julgodis-recept!
Lycka till i julköket!
Julgodis i skålar.
Foto: Anna Kern.

Chokladdoppade mandlar med stjärnanis

1 skål

150 g mörk choklad

2 dl mandlar med skal

2 stjärnanis

1 tsk flingsalt

  1. Hacka chokladen och smält den i vattenbad.
  2. Stöt stjärnanis fint i en mortel.
  3. Doppa mandlarna i chokladen. Ta upp dem en och en, med en gaffel och lägg på ett bakplåtspapper.
  4. Strö över stjärnanis och flingsalt och låt stelna.
Foto: Anna Kern.

Chokladdoppade syltade apelsinskal

ca 20 st

3 apelsiner

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl strösocker

150 g mörk choklad

  1. Skrubba apelsinerna. Skär av topp och botten. Skåra apelsinerna som stora klyftor och skala. Lägg skalen i blöt i 2 dagar. Byt vatten ett par gånger.
  2. Häll av vattnet och skrapa bort det vita med en sked. Koka upp vatten och socker. Lägg i skalen och låt koka sakta i ca 15 minuter, tills de är lite genomskinliga.
  3. Ta upp och låt rinna av och torka i 1 timme.
  4. Smält chokladen i vattenbad. Skär apelsinskalen i remsor och doppa skalen i chokladen. Ta upp skalen med en gaffel och låt dem stelna svalt på en bricka med bakplåtspapper.
Chokladdoppade och syltade apelsinskal.

Chokladfudge

Ca 50

3 dl vispgrädde

2 msk kakao

3 dl strösocker

1 dl mörk sirap

50 g smör

100 g mörk choklad

  1. Blanda grädde, kakao, socker, sirap och smör. Låt koka tills smeten tjocknar och temperaturen nått 124°. Eller gör ett kulprov. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten, om smeten stelnar är den klar.
  2. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner i den varma smeten. 3. Häll upp smeten i en liten bakplåtspappersklädd, smord form. Låt kallna och skär upp i bitar.
Chokladfudge på smörpapper.

Kardemummatryffel

Ca 25 st

200 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

finrivet skal av 1 liten tvättad apelsin

1 1/2 msk hel kardemumma

1 1/2 msk råströsocker

  1. Koka upp grädden. Bryt chokladen i mindre bitar. Häll över den heta grädden. Tillsätt apelsinskalet. Rör tills chokladen smälter och smeten blivit jämn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. 2. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumma och råströsocker.
  2. Rulla chokladsmeten till kulor när den stelnat. Rulla dem sedan i kardemumma och råströsockerblandningen. Ställ svalt tills servering.
Sannas vintersallad med fänkål och blodapelsin.
Värmande soppa som jullunch i växthuset.

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *