I början av april

Mat
Jag har varit ute i skogen och letat vårtecken! Nu börjar ramslöken och nässlorna komma upp i lite soliga lägen. Fick med mig en liten skörd som passar bra att förgylla lunchen i växthuset med. Det blir nässelplättar med kallrökt lax, skirat smör och ramslök. Jag förväller nässlorna, hackar dem fint och blandar ner i plättsmeten. Ramslöken blir god som tillbehör.
Image Image
Jag hittade ett ställe där det växte både ramslök och nässlor.
Image
Nässelplättar

Recept

Nässelplättar
4 portioner

- ca 1 liter nässlor (löst packade)
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 msk smält smör
- smör till stekning

  1. Rensa nässlorna och skölj dem ordentligt i kallt vatten. Förväll dem i lättsaltat kokande vatten i 1 minut. Skölj dem med kallt vatten i ett durkslag. Finhacka nässlorna.
  2. Vispa mjöl och 3 dl av mjölken till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och de finhackade nässlorna. Vispa ner äggen, ett i taget, och det smälta smöret. Låt stå och svälla i ca 30 minuter.
  3. Hetta upp plättlaggen och lägg i lite smör, låt smöret få färg och häll sedan i plättsmeten. Grädda plättarna gyllene på båda sidor.

Det går bra att ha lite av vad som finns hemma till nässelplättarna. De är goda som de är med skirat smör eller så bjuder man på dem med lite mer tillbehör så att det bli en lunchrätt.

Här är ett förslag på tillbehör för 4 portioner:

- 4 finhackade hårdkokta ägg
- 2 dl crème fraiche
- 400 g kallrökt lax i tunna skivor
- 75 g skirat smör
- 2 nävar finskuren ramslök
- 1 knippe rädisor skurna i tunna skivor

Lite av varje passar bra till plättarna…

Image
Vårhälsningar! Sanna

Ett påskägg! 
Sannas nettle soup video.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.