Löktartar med vårens första primörer.

Mitt växthus har stått i vinteride förutom ett par gånger då jag eldat i min lilla gröna kamin och bjudit på något litet att äta och dricka. Men nu sätter allt igång och aprikosträdet blommar alldeles snart. Jag planerar för vårens, sommarens och höstens kalas både små och lite större som jag kommer att dela här på Sweden Green House. 
Image
 
I mitten av mars… aprikosträdet blommar snart.

Jag börjar lite smått och bjuder på en krispig löktarte med sardeller och vårens första glas rosé (eller rabarbersaft om man hellre vill ha det) i mitt växthus. Det här är min enklare version av den provencalska klassikern pissaladière.

Image
Ett tips är att grädda smördegen riktigt ordentligt, så att kanterna får mycket färg, då smakar allt mer. Jag hade ganska många sardeller i för jag gillar det salta. Ett alternativ till sardeller är att toppa med smulad getost. Det blir också mycket gott! Jag har lagat på massor av fin färsk lök som är en av våra första primörer i butiken, örterna är plockade i växthuset och en burk sardeller fanns i mitt skafferi. För enkelhetens skull använder jag en färdig rulle kyld smördeg.
Image

Löktarten är läcker som drinktilltugg och då räcker den för 6-8 portioner. Den är också mycket god att bjuda på till lunch. Servera då gärna med en enkel grönsallad med vinaigrette och kanske en handfull rostade pinjenötter på. Då räcker den till 4 portioner

Ett vintips: Ett fruktigt gott rosé från Anjou, Loiredalen i Frankrike är Les Ormeteaux nr 2286 för 94 kr 

Det är gott att blanda lite rabarbersaft i vinet om man vill ha en ännu lättare variant.

Här kommer receptet!

Löktarte med sardeller

Ca 6-8 portioner

En rulle kyld smördeg, 250 g

1 ägg (att pensla degen med)

4 knippor vårlök (750 g)

1 liten burk sardeller i olja (10-15 stycken)

4 kvistar repad oregano och/ eller timjan

1 tsk socker

olivolja att steka i löken i

nymalen svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Rulla ut smördegen på en plåt. 
  3. Ansa löken och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Stek löken långsamt i olivolja tills den är mjuk och har en gyllne färg på båda sidor. Stek löken varsamt så den behåller sin fina form. 
  4. Lägg löken på smördegen, spara ca 5 cm kant runtom. Strö över en nypa strösocker (så får löken lite karamelligare smak och vacker färg). Dela sardellerna till tunna filéer på längden. Lägg sardeller på löken, peppra och strö över repade färska örter.   
  5. Rulla upp smördegskanterna runtom löken och nyp ihop den med fingrarna Pensla smördegen med uppvispat ägg. Grädda den i ugnen i ca 15 minuter tills kanterna fått ordentlig färg. 
  6. Skär i bitar och servera.

Glad vår!

Sanna

Image
Enkla råvaror lök, sardeller och en rulle smördeg.
Image
Skär löken i rejäla skivor.
Image
Stek den varsamt och gyllene i olivolja.
Image
Lägg löken snyggt i på smördegen, spara kanter runtom.
Image
Strö över en nypa socker, lägg på sardeller, repade örter och nymalen peppar. Vik upp kanterna och pensla med uppvispat ägg.
Image
Grädda i het ugn tills smördegen fått ordentlig färg.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *