Rabarberkaka när aplarna blommar.

Fyllda tekoppar med citronskiva och kaka på fat.
Omsorgsfullt bryggt te och hembakad rabarberkaka dekorerad med äppelblommor från trädgården. Mer behövs inte för att sätta guldkant på tillvaron i helgen. Receptet står Sanna Fyring Liedgren för.
Nu blommar äppelträden och jag bjuder på te och en underbar rabarberkaka, med mandel och doft av citron, i mitt växthus.
Äppelträd i blom framför växthuset.
Att dricka te är ett av mina nöjen. Jag brygger det varsamt, sköljer kannan med hett vatten så att den värms upp, sedan i med tebladen i en rymlig sil och så låt det brygga i cirka 4 minuter. I dag blev det Earl Grey te med en skiva citron till rabarberkakan.
Rabarber och tömd kakform.

Rabarberkakan är en riktigt tung och saftig kaka med mandel och citron. Om man vill kan man ha en tesked hel mortlad kardemumma i smeten.

Recept ger en rabarberkaka.

rabarber kaka
  • 2 stänglar rabarber
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl fint råströsocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk hel kardemumma
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
fika
  1. 1.Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form, ca 1 1/2 liters.
  2. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i 2 cm långa bitar. Riv mandelmassan grovt på rivjärnet. Vispa ihop mandelmassa, smör och socker med elvispen. Tillsätt äggen, ett i taget.
  3. Stöt ev. kardemumman fint i en mortel. Blanda kardemumma, vetemjöl, bakpulver och salt.
  4. Vänd ner mjölblandningen i mandelmassesmeten.
  5. Klicka ut smeten i den bröade formen. Tryck i rabarberbitarna. Grädda kakan i ca 40 minuter, i mitten av ugnen. Stjälp upp kakan på ett fat och pudra över lite florsocker. Dekorera med ätbara blommor t ex äppelblom. Servera med lättvispad kall grädde.
tårta
Så här vacker blev rabarberkakan när den pudrats med florsocker och dekorerats med äppelblommor!
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *