Singel som golv i växthus.

Grus och betong som golv i växthus.
Singel eller grus, kärt barn har många namn. Vilket som så är det ett fantastiskt golvmaterial i växthus och orangerier.

Att lägga grus som golv i växthus och orangerier är ingen dum idé. Det ger en mer rustik känsla samtidigt som det är ett förlåtande material och väldigt passande om du framför allt planerar för att odla mycket i växthuset. Det går att jorda ner hur mycket som helst utan att det syns. Dessutom rinner vattenspillet undan.

Det du däremot förlorar i växthus och orangerier med singelgolv är några graders värme. Den gjutna betongplattan skyddar mot markkylan. Ännu större blir skillnaden såklart om du gjuter in golvvärme i betongplattan. Om du väljer att installera en braskamin så får du dock tillräckligt med värme oavsett vilket golv du väljer.

Singel och betongplattor i växthus
Singel som kombinerats med Tove Admans betongplattor.
Singlet kallas grus som int är krossat, det är små stenar som är utsorterat från naturen. Grus och singel är alltså i princip samma sak. Singel finns  i olika storlekar varav 8-12 mm är en vanlig storlek till grusgångar. Men det kan vara fint att välja singel i ännu mindre storlek, särskilt för den som gillar att kratta så att det ser så där prydligt ut. Det kan dock blir dammigt vilket avhjälps om golvet vattnas innan.
Eftersom underlaget inte blir så jämnt med singel så kan det vara svårt att hitta möbler som står bra i växthuset. Järnmöbler brukar fungera att arbeta med eftersom det går att köra ner benen i grusytan så att möblerna står stabilt. Ett tips är att kombinera gruset med sten- eller betongplattor så att någon del i växthuset får ett slätare och mer stabil yta där möbler av olika slag kan stå.
Ett orangeri med grusgolv.
I det här växthuset står det en järnmöbel. Odlingsbäddarna är tillverkade av trä.
Det är relativt enkelt att förbereda växthusgolvet för singel. En hård bearbetning av markytan krävs. Därefter lägger du singlet ovanpå med en fiberduk emellan den hårda jordytan och singlet.
En annan fördel med singelgolv i växthus och orangerier är att du inte behöver planera vilka växter du ska plantera. Visa klassiska växthusväxter, såsom vin och aprikosträd behöver en rejäl jordvolym för att trivas. De som gjuter en betongplatta behöver förbereda för odling av de här växterna genom att skapa öppningar i grundplattan. Men i ett orangeri med singelgolv går det att plantera dem i princip var som helst. Trivs de inte på den utvalda platsen så går det lätt att flytta dem.
Vinranka i orangeri med singel på golv.
Vinranka och aprikosträd är exempel på växter som vill ha mycket jordvolym för att trivas. Så här kan det se ut när de planteras i ett växthus med singelgolv. Lägg också märke till krukodlingarna som står på singlet i det här växthuset.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.