Sista sådden – höst i växthuset.

tidningar
Än är odlingssäsongen i växthuset inte slut. Vissa grönsaker blir till med godare nu. Gör så här och du ska bli rikligt belönad även så här års. Karin Eliasson guidar dig.
Fröpåsar i låda.
Säsongen i kallväxthuset börjar gå mot sitt slut, säkert kan vissa sommartrötta växter fortsätta att ge skörd ett par veckor till men efterhand som kylan blir strängare kommer skörden att minska och mognaden ta längre tid för de värmeälskande växterna som gurka, tomat och chili. Men deppa inte. Slutet på en säsong betyder början på nästa. För att försäkra sig om att bäddarna hålls igång och grönskan i växthuset består så kan man nu i september så nytt inför sen skörd i höst och ända till våren.
Sallatsblad och spenat
Det som passar bäst att så i växthusets bäddar såhär i september är spenat, asiatiska blandade blad, vintersallat och rädisor. Det går utmärkt att så sockerärtor också men var beredd att skörda skotten snarare än ärtskidor. Dock gott att ha i salladen. Alla de här grödorna kan du bredså, som i fält, snarare än rader. Blir det lite tätt så gallrar man bara, som vanligt. Rädisorna är som godast nu på eftersäsongen, krispiga och lagom peppriga.
Rädisor i jord.
Det som är tacksamt i växthuset under höst och vinter är att det blir lite varmare på dagarna och att det jämnar ut temperaturen något över dygnet. Men det kommer inget vatten från himlen – och det är vår största utmaning. Ta för vana att kolla fuktigheten i sådden varje dag de första veckorna så att det absolut inte torkar ut. Lägg en fiberduk över sådden för att förhindra avdunstning, om det är varma dagar. Så snart rötterna har hittat ner en bit i jorden så är de mindre känsliga, men glöm inte bort att vattna även längre in på hösten. Även om växthuset är helt utan uppvärmning på vintern så kan du skörda spenat och vintersallat till och med när det är som kallast. Utnyttja den lyxen!
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *