Skåne möter Norrland i ett växthus med sadeltak.

Födelsedagsfirande människor vid växthus.
Precis lagom till en jämn födelsedag blev Marika och Daniel Kalén i Luleå med växthus. Nu kan de äntligen njuta av vårmånaden maj och få vara ifred från alla mygg.

Om man bor i Luleå så är det inte särskilt konstigt att man längtar efter ett inglasat odlingshus. Det borde nästan vara en rättighet att kunna förlänga säsongen, börja tidigare och avsluta senare, kanske i samband med en glöggfest kring advent till och med. Det var ungefär så som tankarna snurrade runt i huvudet på Marika och Daniel Kalén.

-Min man kommer från Skåne. Han saknar inte de skånska vintrarna särskilt mycket men i maj månad är det fortfarande kallt här. Medan de flesta i södra Sverige njuter av skir grönska så går vi här uppe och huttrar i ett kalt landskap. Det ville vi ändra på, berättar Marika Kalén.

De började drömma om ett växthus. En riktig byggnad som skulle vara dimensionerad för lokal snölast och klara trycket när de blåser snålt. Växthusen från Sweden Green House hade de sett i sociala medier, bland annat i Victoria Skoglund och Svante Öquist flöden. Det verkade stabilt och bra - precis de växthus som de drömde om. Men prislappen var inte den rätta så de började kika efter alternativ.

Ett år ytterligare gick utan att de kunde hitta något växthus som motsvarade önskningarna, som dessutom skulle stämma med bostaden – ett sekelskifteshus i trä.

-Vi kapitulerade och bestämde oss för att satsa på ett växthus i trä från Sweden Green House trots allt. Det är inget vi ångrar kan jag säga.

Målet var att få växthuset klart till Marikas jämna födelsedag tidigare i somras och det lyckades alla inblandade med. Nu står det på plats och hon och familjen har redan använt det flitigt. Marika ser fram emot tiden som familjen har framför sig, vintern våren och sedan sommaren. Tanken på att de kommer att kunna sitta i växthuset och tända eld i kaminen när det blir allt kyligare känns befriande.

-Bara att vi kan få vara i fred från alla mygg är helt fantastiskt.

Hur stort är växthuset?

Det är 30 kvadratmeter, ett stort Attefallshus. Vårt mål inför bygget var att använda det som en social plats för middagar med familj och vänner. Vi har 4 barn så vi vill ha gott om plats. Av samma skäl blev det inga platsbyggda jordbäddar i vårt växthus.

Vad ska ni odla i växthuset?

Vi vill odla jättemycket. Planen är att installera rörliga jordbäddar på hjul som vi kan köra utomhus vid behov. Jag tänker också förodla massor av småplantor i växthuset, både för odling inomhus och i kökslandet strax utanför växthuset.

Hur har ni byggt murarna?

Vi har byggt en vägg i tegel. Den blir som ett ryggstöd för hela växthuset. Från början var tanken att ha den att luta sig mot när vi sitter till bords men den har faktiskt blivit ett skönt insynsskydd också. Dessutom alstrar teglet värme vilket inte är så dumt när man bor i odlingszon 6. Vi är väldigt nöjda med den här lösningen.

Har ni andra värmekällor?

Vi valde bort golvvärme för vi tänkte att det ändå inte är rimligt att värma upp växthuset när det är minusgrader. Däremot har vi en kamin som troligen kommer att gå varm.

Vilket material valde ni som golv?

Jag ville ha marktegel även på golvet men Eva från Sweden Green House rådde oss faktiskt att tänka om. Det är vi så tacksamma för idag. Det hade blivit för mycket tegel. Betongplattorna som jag valt ger ett lugnare intryck. Man landar liksom.

Är det något som ni ångrar?

Nej, verkligen inte. Däremot blev vi förvånade över att det var ett så pass stort jobb med grunden. Vi fick bra guidning och vägledning av Magnus och Eva och växthuset har fått den stabilitet som vi tror är nödvändig i vårt klimat. Det kunde inte ha blivit bättre.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.