Växthuset i Saltsjökvarn – så skapar du stilen.

Kollage med prdoukter för att skapa en naturlig inredning i växthuset.
Återvunnet, modernt med naturliga material är den korta sammanfattningen av inredningen i Meltzers vinterträdgård. Så här gör du för att skapa stilen.

Blev du förtjust i inredningen i växthuset som vi byggt på makarna Meltzers terrass i Saltsjökvarn? Själv tycker jag mycket om den sköna blandningen av gamla patinerade möbler och modern design i naturliga material. Fårskinnen och ullplädarna förstärker den naturliga känslan.

Växthusinredningen i en vinterträdgård byggd på en terrass.
Det är lagom mycket dekorerat, förutom ljusstakarna som Kerstin Meltzer strösslat med. Men eftersom växthuset används mer som vinterträdgård under den mörkare delen av halvåret så kommer alla ljuskällor väl till användning. Levade ljus är dessutom extremt stämningsskapande och särskilt vackert i ett odlingshus med stora glaspartier.
Det kan vara svårt att hitta exakt samma auktionsfynd som de i Meltzers växthus. Därför har jag valt att använda nyproducerade alternativ i det här så-skapar-du-stilen-svepet. Vill du addera gamla återvunna möbler och detaljer till din inredning rekommenderar jag dig att hålla utkik på auktionssajter och även besöka auktionsmässor, antikvitetsbutiker och loppisar runt om i landet.
Ett kollage med produkter som skapar en liknande inredning i ett växthus.
Så skapar du stilen:
 1. Julrosor är en växt som är fin i växthuset, särskilt under vintermånaderna.
 2. Det gamla patinerade bockbordet som Kerstin Meltzer har som matbord i sin vinterträdgård är väldigt vackert. Jag valde dock att ta med ett nyproducerat dito som jag gillar. Det kommer från Gysinge och är tillverkat av obehandlad furu så att man kan såpskura det om man vill. Men det kan även bli fint målad i linoljefärg, kanske i samma kulör som växthuset.
 3. Plädfavorit i repris är den här grovstickad från Gotland som vi säljer i vår webbshop.
 4. Till bockbordet har jag valt att bryta stilen med en modernare stol. Ikeas Norråker tycker jag är en fin variant på en klassisk stol. Den går även att måla i samma färg som bordet.
 5. Kerstin Meltzers piedestal är verkligen ljuvlig men i väntan på att du hittar en liknande i en andrahandsbutik kan blomsterbordet från Ferm Living mer än duga. Jag har använt den vid ett flertal inredningsuppdrag och den är både praktisk och snyggt.
 6. Kransar tycker jag att man kan dekorera med nästan året runt. Kerstin Meltzers vackra generösa krans är tillverkad av olivgrenar och eucalyptuskvistar. Vill du inte binda en själv så kan du säkert beställa den från din lokala florist.
 7. Strössla med ljusstakar, kika i lopphandlar och på auktioner. Vill du slå till på en lyxvariant så har Svenskt Tenns bambuljusstake, designad av Josef Frank, den rätta naturliga känslan för den här inredningsstilen.
 8. Svarta krukor skapar dramatik i ett växthus men det kan vara svårt att hitta färgade krukor. På Zetas brukar det dock finnas fina svarta krukor i olika former.
 9. Fåtöljer i rotting liknade de som finns i vinterträdgården i Saltsjökvarn är ett härligt inslag i ett växthus. Jag blev förtjust i dessa som har öronlappar. Du hittar dem hos Ellos.
 10. Fårskinn som värmer och gör inredningen mjukare hittar du idag nästan över allt, men jag har aldrig hittat några i finare kvalitet än de som vi säljer. De är något dyrare men i gengäld har du ett skinn som håller livet ut. Du kan också köpa dem direkt via företaget Gotlamm.
 11. Det är inte alla som har ett trägolv i sitt växthus. Betong, grus eller tegel är vanligare. Om du vill skapa en varmare inredning i ditt växthus så kan jag rekommendera dig att rulla ut en matta på golvet. De skinnkantade jutemattorna från Norrgavel rullar man kanske inte ut var som helst. I en vinterträdgård kan de fungera. Billigare varianter hittar du annars på det stora blågula varuhuset.
 12. Har du en öppen spis i så behöver veden förvaras på något sätt. Jag är smått förälskad i vår vår shopper som vi säljer i webbshoppen och i samband med våra växthusmingel. Den är så användbar till så mycket mer än för shopping. Varför inte använda den som vedförvaring?
 13. En öppen spis värmer gott under vinterkvällarna. Vi brukar rekommendera kuben från Eld & Form, helt enkelt för att den är både fin och praktisk. Vi har testat den i växthuset nu i en femårsperiod och den klarar både fukt och väderväxlingar.
Behöver du hjälp med din inredning så hjälper vi gärna till med allt från idéer, skisser till helhetslösningar. Skicka ett mejl till info@swedengreenhouse.se så bokar vi ett möte.
Foto: Svenskt Tenn, Ellos, Norrgavel, Gotlamm, Zetas, Ferm Living, Helena Kaasik
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.