Små citroner gula.

Citron i växthuset.

Det var många som ställde frågor om vårt citrusträd modell XL under ”Öppet växthus” i söndags. På begäran kommer därför tips på hur du sköter citronträd.

Nu börjar den där transparenta tiden, då det inte finns några löv som mjukar upp det ganska obarmhärtiga vårljuset. Det är en härlig tid, då man svävar mellan hopp och förtvivlan. När ska den där våren komma på riktigt frågar man sig med jämna mellanrum.

Det enda man med säkerhet vet är att den kommer att komma. Under tiden roar vi på Sweden Green House oss med att arrangera mingel i växthuset, bland annat. Inför förra söndagens ”Öppet växthus” köpte vi ett nytt citronträd, modell större, som ersättning för det lilla ljuvliga trädet som tyvärr frös i vintras.

Lika mycket som en påminnelse till oss själva som undervisade upplysning till alla våra följare kommer därför det här inlägget att handla om skötsel av citronträd. Banne mig om det inte ska gå att få det här stolta trädet att leva i 100 år, minst, efter det här.

Nu kör vi.

Alla citrusträd är vintergröna växter med läderartade blad och ljuvlig blomning som sprider en underbar doft året runt om det trivs, vilken är en anledning nog att odla det. Allra bäst mår de i full sol och det knepiga med citronträd är att få dem att övervintra i vårt klimat, till och med om man har tillgång till ett växthus verkar det som.

De är frostkänsliga och bör därför flyttas inomhus tidigt, helst med en torr jordklump. Placera det i ett luftigt, ljust utrymme som håller en temperatur mellan 4 och 8 grader.

Jag har aldrig provat att placera det mörkt vintertid. Det sägs dock att det ska fungera men att trädet då tappar alla sina blad. Dessa kommer tillbaka till våren. Vattna sparsamt. Flytta ut ditt träd i Maj igen.

  • Jord: En blandning av vanlig blomjord och humusrik trädgårdsjord. De vill ha en jord med lågt ph-värde. Därför är det bra att gödsla med ett medel som är specialanpassat för citrusväxter. Miljövänligt ska det så klart vara.
  • Vattning: Sparsamt under tillväxtperioden. Mindre är bättre än för mycket. Citronträdet ska aldrig bli ståendes i vatten men bör heller aldrig torka helt och hållet.
  • Beskärning: Du kan beskära ditt träd när du vill under året, men det sker något på bekostnad av blomningen.

Obs, citronträd kan drabbas av angrepp av framför allt spinnkvalster och sköldlöss vilket kan vara knepigt att bli av med. Men med envishet och såpa går det. Det är dock alltid bättre att försöka undvika det, vilket du bäst gör genom att sköta det enligt ovan anvisningar och även genom att umgås med ditt träd regelbundet. Så snart du misstänker att en ovälkommen gäst flyttat in bland grenarna ska du vara där och torka bladen eller spraya med såplösning.

Jag vill också tipsa dig om Nyttodjur.se som säljer biologisk bekämpning av olika skadeinsekter.

Här hittar tips på andra odlingsvärda växter för växthus och orangerier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.