Smördegsflarn med sommarens primörer

Img 3595
Jag lagar ett smördegsflarn med sommarens primörer.

Primörerna börjar sticka upp i trädgårdslandet och det växer fort i kryddlandet nu. Jag har bakat ett smördegsflarn som jag tror kommer göra succé i sommar.
Hemligheten är enkel. Det behövs bara en rulle kyld smördeg, en bit chèvre och nyskördade primörer.

Det passar att variera toppingen på pajen efter säsong och med vad råkar ha tillgång till. Tänker att den är god även i sin enklaste variant med bara chèvrekrämen och kryddörterna på.
Men denna gång blev smördegsflarnet överdådigt med allt vackert och nyskördat på, på en gång.

Så smördeg och chèvre är något som kommer finnas på lut i min kyl i sommar.

Växthus täckt med snö och is.
Smördegsflarn med chèvre och primörer

Ett smördegsflarn går snabbt att laga. Att blanda chèvren med lite grädde till en krämig konsistens gör den enkel att fördela på smördegen.

1 flarn, ca 6 portioner

  • 175 g chèvre
  • 1/2-1 dl grädde
  • Nyskördade grönsaker t.ex.
  • 1 knippe små rödbetor
  • 1 knippe liten färsk lök med blast
  • 1 knippe små morötter
  • 1 dl blandade finhackade färska kryddor t.ex. gräslök, dragon, persilja
  • 2 msk smör
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 rulle kyld färsk smördeg
  • 1 ägg till pensling
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Mosa chèvren med en gaffel eller kör den i matberedaren. Tillsätt grädde, lite i taget, och blanda till en mjuk men fast konsistens.
  3. Skölj och ansa rödbetorna. Koka rödbetorna nätt och jämt mjuka. Häll av i ett durkslag, skölj i kallt vatten och gnid av skalen med händerna. Skär rödbetorna i mindre klyftor.
  4. Skölj och ansa morötterna, skala om det behövs, och koka i saltat vatten, tills de är nätt och jämt mjuka. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i durkslag.
  5. Finhacka kryddorna.
  6. Skölj och ansa löken. Skär löken i halvor och finhacka blasten. Stek löken i smör i en stekpanna med snittsidan ner så att den får lite färg. Lägg i blast och hälften av de färska kryddorna, salta och peppra.
  7. Ta ut smördegsarket och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Bred ut chèvrekrämen jämnt över smördegsarket, spara en ordentlig kant runtom.
  9. Toppa med rödbetor, morötter och lök. Strö över de färska kryddorna, salta och peppra.
  10. Vik in smördegskanterna och tryck ihop dem runtom med en gaffel. Vispa upp ett ägg och pensla smördegen.
  11. Grädda i 12- 15 minuter, tills smördegen puffat upp runtom kanterna och fått vacker färg.

Tips! Chèvrekrämen är ett bra tillbehör till t.ex. nykokta sommarprimörer, grillade lammkotletter och i en sallad eller prova att blanda i finhackade färska örter i krämen och servera till nyskördade rädisor.

Glad sommar!

Sanna

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.