Staberg bergsmansgård

Staberg bergmansgåd är ett bra exempel på hur en bergmanssläkt levde på 1700-talet.
Om du vill veta hur en bergsmanssläkt levde och verkade på 1700-talet är Stabergs bergsmansgård något för dig. Glöm inte bort att kika in i växthuset som Sweden Green House ritat, tillverkat och byggt i trädgården.

Nyligen var Eva Halfwordson och Helena Kaasik från Sweden Green House i Falun för att besöka Stabergs bergsmansgård och växthuset som vi tillverkat och byggt i trädgården.

En del av världsarvet Falun.
Den faluröda bergmansgården med sina humlestörar i förgrunden. Gården är en av de mest välbevarade i Kopparberg och del av världsarvet Falun.

I slutet av 1990-talet renoverades trädgården som är belägen strax utanför Falun. Målet var att återskapa den ursprungliga trädgården i 1700-stil. Idag är Staberg en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparberg och ingår i världsarvet Falun. Ett besök i trädgården ger en bra bild av hur en välbärgad bergsmanssläkt levde med köksträdgård och fruktträd i tidstypisk karolinsk barock.

Gammeldags fruktträd och humle från 1700-talet.
Det finns cirka 70 gammeldags frukträd utspridda på terrasserna framför gården.

I trädgården finns cirka 72 gammeldags fruktträd som växter på terrasserna strax söder om mangårdsbyggnaderna. Därefter breder köksträdgården ut sig, även den anlagd enligt 1700-talsmodell med höga långsmala jordbäddar. Här odlas bland annat kål och en mängd andra grönsaker som var vanliga på den tiden.

Humlestörar
Humlestörarna påa Staberg med plantor som härstammar från 1700-talet.

Humleplantorna är också intressanta att kika på. De slingrar sig på störar placerade strax väster om köksträdgården och består av plantor som härstammar från 1750-talet. Störarna är faktiskt något av de första man lägger märke till när man kommer in i barockträdgården.

I trädgårdsmästeriet finns det växthus som Sweden Green House byggt i barockträdgården.

Många av plantorna drivs fram i träväxthus som Sweden Green House ritat och byggt för att det ska smälta in i den här unika 1700-talsmiljön. Den som ansvarar för odlingarna är trädgårdsmästaren Helena Kåks. Hon bloggar också regelbundet på Stabergs hemsida. Är du nyfiken på trädgårdens verksamhet kan du följa henne här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.