Möt Karin Eliasson – vår nya samarbetspartner.

Kvinna i rött bakom en blomvas i växthus.
Vi har börjat samarbeta med trädgårdsmästaren och designern Karin Eliasson. Där med går drömmen om att kunna erbjuda helhetslösningar i uppfyllelse och arbetet med ett första pilotprojekt har redan sparkat igång. Möt trädgårdsmästaren och designern, som bland annat har gestaltning av trädgården på Astrid Lindgrens Näs med sig i bagaget.

En trädgård är inte så mycket värd utan människor. Det menar trädgårdsmästaren Karin Eliasson. Efter ett par år som ansvarig för uppbyggnaden av trädgården på Astrid Lindgrens Näs i Småland, och som trädgårdsmästare på Bee Urban där fokus legat på biologisk mångfald, så är hon nu verksam som trädgårdsdesigner i egen regi. Trädgårdsgestaltning med växthuset som utgångspunkt är vad som väntar runt hörnet, bland annat.

-I trädgården formas människors drömmar och det är först när vi själva stiger in i trädgårdsrummet som det uppstår ett möte. Det är det som är så spännande med trädgårdsodling, säger Karin.

Två sittande kvinnor vid träbord.

Vi har stämt möte i en trädgård i Liseberg strax utanför Stockholm. Paret Källman har precis pensionerat sig och längtar nu efter att utveckla och förfina sitt odlingsintresse. De drömmer om ett växthus och vill gärna att trädgården ska bli lummigare. Därmed blir deras trädgård det första pilotprojektet där Sweden Green House i samarbete med Karin, arbetar fram en helhetslösning för Källmans gröna rum. Mer odling och mer att skörda är målet för den här trädgården, men fösta ska de fattas beslut om de stora penseldragen. Karin har med sig tre förslag.

-Det är tacksamt att få vara med redan på planeringsstadiet för ett växthusbygge så att det blir ett helhetstänk med trädgård, växthus, gångar och odlingsbäddar. Det ska bli oerhört härligt att förverkliga drömmarna och hitta de bästa lösningarna för den här trädgården utifrån Eva och Rolf Källmans önskemål, säger Karin.

Två kvinnor och en man runt ett trädgårdsbord i en trädgård.

Hon är uppvuxen i en lantbrukssläkt. Stora delar av barndomen har handlat om jordmåner och grönsaksodling. När Norstedts förlag, för några år sedan ville ha en bok om grönsaksodling tackade hon ja. Boken Grönt kom ut år 2012?. Därefter har det blivit en rad böcker ytterligare, bland annat om odling av bärväxter och om trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

Trots den stora kärleken till jord och ätbara växter så var det inte självklart att hon skulle välja trädgårdsmästare som yrke. Tankarna gick åt andra håll, bland annat verkade läkaryrket lockande. Men efter ett praktikår i trädgården på Rosendal så var det många pusselbitar som föll på plats.

-Jag insåg att det var ett yrke där jag kunde kombinera estetik och kreativitet med mitt intresse för, hantverk, ekologi och miljö, säger Karin som inte bara brukar jorden i trädgårdar. Hon är också förtjust i att forma lera till vacker keramik när det finns tid över. Men bara som rolig hobby.

Två kvinnor i trädgården framför ett växthus.

Vad har du för relation till växthus?

-Jag har känt till Sweden Green House i många år och har en personlig relation till både Eva och Magnus. Jag har även ägt några olika växthus och för mig fyller det i första hand en praktisk funktion. Att kunna förlänga odlingssäsongen i båda riktningarna är fantastiskt. Att dessutom kunna kombinera odling med de estetiska värdena som ett växthus från Sweden Green House bidrar med i trädgården är en bonus. Det blir som en juvel, som om man vill satsa på sin trädgård aldrig ångrar att man investerat i.

När ska man överväga att ta hjälp med att skapa sitt trädgårdsrum.

-Om man har ett starkt intresse för odling och känner att det är något man vill utveckla så är det en god idé att ta hjälp så att man får ihop alla delar till en helhet. Jag tycker att man ska odla mycket grönsaker och frukt så att man kan använda dem i sitt hushåll. Är man dessutom intresserade av matlagning tillför trädgården en extra dimension. Det gäller även för andra specialintressen, hälsa, konst, keramik och fotografi, till exempel.

Om man inte har möjlighet att anlita någon som kan förverkliga sina drömmar, vad ska man tänka på?

-De tre viktigaste sakerna tycker jag är:

  1. Lär känna din trädgård, studera hur ljuset faller, ta reda på jordmån och titta vad som finns i den omgivande naturen.
  2. Registrera hur du rör dig i din trädgårdsrummet och planera gångar efter det.
  3. Börja mede att plantera för ram och struktur. Häckar, träd och buskar skapar en stomme som du sedan kan bygga trädgården kring.
Kvinna i vinröd poplo.

Fakta: Karin Eliasson

Gör: Trädgårdsmästare och designer.

Bor: Tillsammans med sambo och barn i Stockholm.

Tidigare: Praktikant på Rosendals trädgård, Handelsträdgården Boo Trädgård, Olivlund i Spanien, Astrid Lindgrens Näs, Bee Urban.

Favoritväxt: Spaljerade fruktträd.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *